Pokud zakoupíme celou hovězí svíčkovou, což je cenově vždy výhodnější nežli naporcovaná svíčková na steaky, zpracováváme i špičky šálu masa, ze kterých beefsteak udělat nelze. Jednou z možností je upravit maso na kostičky či nudličky a doplnit jej vhodnou omáčkou. V tomto receptu představujeme domácí přípravu sugo omáčky. Jestliže svíčkovou nakládáme, tak to není ke zkřehčení masa, ale k jeho ochucení
Sugo, nebo také salsa, je italský výraz pro pojmenování omáček i některých pokrmů. Italská kuchyně je známa po celém světě, a i u nás některé italské pokrmy takřka zdomácněly. Pod pojmem sugo je v české kuchyni nejvíce známa rajčatová omáčka (salsa di pomodoro), a to hlavně díky polotovarům uzavřených ve sklenicích prodávaných v supermarketech. Tento polotovar, který je výborným způsobem zpracování úrody z naší zahrádky si snadno můžeme doma (recept v kapitole „Domácí polotovary“).
V našem receptu však připravujeme sugo omáčku k přímému použití. Při přípravě této rajčatové omáčky máme volnou ruku, protože ani v Itálii neexistuje žádný jednotný návod (kromě základních ingrediencí na zmíněné sugo k uskladnění). Dodržujeme však základní pravidlo při zhotovení této omáčky, tím je dlouhé provařování na mírném stupni sporáku.
I když Italové často v omáčce dlouho provařují veškeré suroviny včetně masa, k jemnému masu z hovězí svíčkové se tento způsob přípravy nehodí. Naopak, svíčková si žádá pouze prudké a rychlé tepelné zpracování. Až potom maso můžeme spojit s omáčkou. Těstoviny, jako příloha, jsou v tomto receptu dané. Ty po italském způsobu přímo spojujeme s omáčkou…