Nudličky z roštěné s pórkem, paprikou a zakysanou smetanou

K velmi oblíbeným částem hovězího masa patří roštěná neboli roštěnec. Nachází se ve hřbetní oblasti zvířete a řadí se k hovězímu zadnímu. Roštěnou dělíme na vysokou z přední části kravičky či býčka, která přechází dále k ocasu v roštěnou nízkou. Vysoký roštěnec se vyznačuje vyšším podílem tuku (okolo 16 %), je optimálně prorostlý a na řezu je patrné mramorování. Právě tuk je nositelem chuti a proto vysokou roštěnou používáme nejčastěji k rychlé minutkové úpravě (např. steaků). V případě nízkého roštěnce tvoří podíl tuku pouze 10 %, tento sval je za života zvířete málo aktivní, díky tomu poskytuje jemně vláknité a libové maso vhodné k dušení nebo pečení. Toto je však pouze orientační doporučení, záleží i na původu masa (tedy na chovu) a stáří dobytka. V praxi se na řeznických pultech setkáváme například s nádherně vysokou nízkou roštěnou, nebo naopak s velice nízkými plátky, které nejsou vhodné ani na roastbeef (přitom bývá nízký roštěnec k pečení rosbífu doporučován).

Na náš následující rychlý (minutkový) recept bez předchozího marinování je maso z vysokého roštěnce jako stvořené a můžeme například zužitkovat oddělenou část masa z přípravy rostbífu (dle receptu v této kapitole). Nesmíme zapomenout, že při minutkové úpravě roštěné musíme maso propéci pouze do stavu „médium“, a to i v případě našich nudliček…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Hovězí roštěná
    (nejlépe vysoký roštěnec) cca 400g
  • Papriky tří druhů (např. červená kapie,
    zelená grilovací a bílá slovenská) cca 300g
  • Pórek 1 menší
  • Žampiony 3 středně velké
  • Sůl
  • Cukr krupice 1 lžička
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Kmín drcený 2 špetky
  • Mleté chilli papričky
  • Worcesterová omáčka
  • Bílé vino suché 50m
  • Zakysaná smetana 100g
  • Olej slunečnicový nebo řepkový

Postup:

Očištěnou, omytou a osušenou (v papírové utěrce) roštěnou nakrájíme na plátky silné cca 1,5cm. Odstraníme přebytečný tuk (včetně vnitřního pásu tuku, kterým se vyznačuje vysoký roštěnec).
Plátky překrájíme na širší nudličky široké cca 2 cm (drobné nudličky nejsou vhodné k nutnému medium propečení masa). Z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem. Necháme na tácku hodinku v pokojové teplotě odpočinout.
Omyté žampiony necháme v cedníku oschnout, seřízneme nožičky do úrovně klobouků a překrájíme na měsíčky (osminky).
Papriky zbavíme jadřince a různým způsobem (na kolečka i podélně) nakrájíme na větší kousky.
Opláchnutý pórek (pozor na zeminu usazující se mezi listy) nakrájíme na kolečka široká cca 1,5 cm. Zelenou část pokrájíme na jemnější proužky (oddělíme zvlášť).

Ve větší ploché pánvi (nejlépe s vyšším okrajem) po dně (cca 2mm) hodně rozpálíme olej. Na dno pánve jednotlivě vyskládáme ploché nudličky z roštěné (v žádném případě nevhodíme najednou)
Na plném výkonu sporáku prudce, ale velmi krátce orestujeme nejprve minutku z jedné strany, pomocí kleštiček otáčíme a cca minutu a půl zprudka restujeme z druhé strany. V praxi to vypadá tak, že po vložení všech nudliček za malou chviličku začínáme z druhé strany otáčet.
Velmi důležité je prudké krátké orestování, při kterém jsou nudličky na povrchu osmahlé, ale uvnitř polosyrové.
Nudličky okamžitě kleštičkami přendáváme na připravený alobal a zabalíme (můžeme též použít dvě variabilní nerezové misky k přiklopení). V teple maso za pár minut dojde do požadovaného medium propečení. Delší tepelnou úpravou by roštěná ztuhla!

Do výpeku z masa vhodíme kousky žampionů a s dvěma špetkami drceného kmínu za průběžného míchání (sporák stále naplno) restujeme do zlatavé barvy. Přihodíme světlejší část pórku a papriky. Ještě krátce prudce osmahneme a zastříkneme vínem. Během vypařování vína dochutíme několika kapkami worcesterové omáčky, špetku soli a pikantnosti dodáme dle chutě mletými chilli papričkami. Přidáme zakysanou smetanu, přihodíme zelené části pórku, zredukujeme do potřebné hustší konzistence a odstavíme ze sporáku. Do omáčky vmícháme odpočinuté nudličky roštěné (včetně uvolněné šťávy) a podáváme.

Vzhledem k velice rychlé přípravě tohoto pokrmu si vhodnou přílohu připravujeme s dostatečným předstihem. Dušená či pečená rýže se zdá být nejvhodnější, ale „Nudličky z roštěné s pórkem, paprikou a zakysanou smetanou“ můžeme směle podávat třeba s domácími bramborovými hranolky, kroketami i jinými přílohami (recepty v kapitole „Přílohy“).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané