Hovězí roláda s houbovou nádivkou

Trochu pracnější, ale o to více motivující a lépe vypadající tepelně upravená masa jsou i v našich domácích kuchyních rolády. Chuť masa vždy charakterizuje náplň v roládě. V tomto receptu jsme zvolili lesní houby. Výhodou je, že se nemusíme spoléhat na vydařenou houbařskou sezonu, protože si vystačíme i s málem houbiček různých druhů. Hlavně pro zvýraznění mozaiky v řezu rolády jsme jako doplněk použili barevnou zeleninu (hrášek a červenou papriku).

Z hovězího masa se při přípravě rolády velmi dobře pracuje s vysokým kusem hovězího zadního, které jednoduše krájíme na jedno nedoříznutí ve stylu „motýlka“ a vytváříme tak dostatečně velký plát masa pro jednu či více rolád. V tomto receptu jsme však zvolili „falešnou svíčkovou“, kde je vytvoření celistvého plátu masa trošku složitější.

Falešná svíčková je část hovězího masa tvaru silnějšího válečku, která se odděluje od přední plece a je velmi podobná svíčkové.
Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vedle nasycených a polynenasycených mastných kyselin obsahuje i velké množství zdraví prospěšných mono nenasycených mastných kyselin. Má velké množství vitaminů a minerálů. Je například významným zdrojem železa, které je lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů.

Suroviny:

(4 porce)

  • Falešná svíčková
    (případně hovězí zadní) 80
  • Hořčice plnotučná na potření 2 lžíce
  • Cibule 3ks
  • Jarní cibulka (zelená část) 2ks
  • Směs lesních hub čerstvých
    nebo mražených 200
  • Vejce 3ks
  • Hrášek čerstvý nebo mražený 150g
  • Chilli paprička (středně pálivá) 1ks
  • Kapie červená 1ks (malá)
  • Sůl
  • Pepř barevný čerstvě mletý
  • Kmín drcený 2 lžičky
  • Sádlo nebo olej (slunečnicový, řepkový) cca 4 lžíce + na vytření pekáč
  • Voda nebo vývar na podlití
  • Strouhanka do nádivky
    k pečení mimo roládu

Postup:

Začneme přípravou na houbovou nádivku.
Jednu oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, zelenou část jarní cibulky na kolečka, kapii na větší kousky, chilli papričku nadrobno.
Očištěné lesní houby nakrájíme na drobné kousky.
Vajíčka rozklepneme do misky, osolíme lžičkou soli a rozšleháme.

V pánvi (nejlépe Wok) rozpálíme (ne příliš) po dně sádlo nebo olej a vhodíme kostičky cibule, které necháme za průběžného míchání zesklovatět. Přidáme houby a okmínujeme. Dále na polovičním výkonu sporáku restujeme či spíše dusíme (houby pouští vodu) do změknutí hub (cca 10 minut). Poté do pánve přihodíme hrášek, chilli papričku, kapii a jarní cibulku. Vlijeme rozšlehaná vajíčka a rychle krátce promícháme tak, aby vajíčka nebyla zcela ztuhlá a odstavíme z plotny (vajíčka sama v pánvi „dojdou“).

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Pekáč vytřeme olejem a vyložíme zbylými dvěma oloupanými a na půl kolečka nakrájenými cibulemi.

Z válečku falešné svíčkové odřízneme špičky (použijeme do jiného receptu). Po směru vlákna maso ve třetině válečku rozřízneme (ale nedořízneme), otočíme a řez opakujeme ve druhé třetině.
Otevřeme jako motýlka, tak, aby vznikl rovnoměrný obdélníkový plát.
Plát rozklepeme na sílu asi 1 až 2,5 cm (nerovnoměrná výška maso vůbec nevadí, naopak, roláda bude mít lepší strukturu v řezu). Samozřejmě můžeme při rozklepání masa použít zakrytí potravinářskou fólií, ale u hovězího netřeba.

Plát masa z obou stran posolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme plnotučnou hořčicí a rovnoměrně rozdělíme houbovou směs (neplníme zcela do okrajů, aby se nám náplň při stočení masa nedostala ven). Maso s náplní podél kratší strany stočíme do rolády a potravinářským provázkem jej svážeme, aby nám při pečení držela pěkný tvar a nerozjížděla se.

Do náplně, která se nevešla do rolády vmícháme trochu strouhanky (cca 2-3 lžíce, podle množství zbylé náplně). Tím vytvoříme nádivku z níž tvoříme koule či bochánky, které v rukou co nejvíce zmáčkneme.

Na větší pánvi rozpálíme po dně na nejvyšší stupeň sádlo (olej), vložíme připravenou roládu a zprudka opečeme (zatáhneme) ze všech stran. Zatáhnutou roládu vložíme do pekáčku k cibuli, podlijeme vývarem nebo vodou (cca 2cm po dně), vložíme do trouby a pečeme nezakryté první hodinku.
Po hodince zkontrolujeme, přelijeme tvořícím se výpekem s cibulkou a pečeme další půlhodinku.
Poté roládu v pekáčku otočíme, opět přelijeme výpekem, případně ještě mírně podlijeme a pečeme opět další půlhodinku. Průběžně kontrolujeme a přeléváme vznikající šťávou, aby roláda nebyla na povrchu „vyschlá“.
Nyní můžeme přidat k roládě koule či bochánky ze zbylé náplně.
Dále pečeme ještě cca další hodinku, takže celková doba pečení hovězí rolády je kolem třech hodin (častěji kontrolujeme stav tekutiny, kterou ke konci pečení necháme zredukovat na výbornou šťávu).

Upečenou roládu doměkka necháme mírně zchladnout a zbavíme ji potravinářského provázku.
Před servírováním krájíme silnější kolečka rolády s krásnou mozaikou. Podáváme přelité vypečenou šťávou, vhodné je každou porci doplnit kouskem houbové nádivky pečené mimo roládu.

K hovězí roládě s houbovou nádivkou se hodí široké spektrum příloh (brambory v různé úpravě, zeleninové pyré, zeleninové či luštěninové kaše, rýže a další).
My jsme dnes k roládě připravili vařenou batátu v páře (recept v kapitole „Přílohy”). Její nasládlá chuť s houbami velice ladí…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané