Smažená jídla patří k jakýmsi nešvarům české klasické kuchyně. Jsou však velice oblíbená a vyhledávaná, vždyť kdekoli v zahraničí poznáte na první pohled Čecha podle toho, že vytáhne k svačině řízek nebo karbanátek. Nu, je to náš národní pokrm, který nám velice chutná a někdo si třeba dalekou cestu bez této klasické svačiny ani nedovede představit. A nedat si na vánoce smaženého kapra, nebo někdy v neděli řízek, to by byl přeci hřích. Myslím, že pokud nejsme „žlučníkáři“ a pokud nejíme smažená jídla třikrát do týdne, nemusíme se jim striktně vyhýbat. Zvláště při domácí přípravě máme jistotu nepřepáleného oleje, nehledě na to, že můžeme použít „zdravější“ verzi přípravy. Tou je pečení v troubě, pří kterém je použití oleje minimální. Výsledek je v porovnání se smažením totožný, tedy spíše lepší. Je pouze potřeba o trošku více času.
Umocníme-li ještě smažené pokrmy přílohou spíše odlehčenou, tak není co řešit.