Kuřecí stehenní řízek smažený nebo v troubě pečený, bramborovo-okurkový salát s koprem

Smažená jídla patří k jakýmsi nešvarům české klasické kuchyně. Jsou však velice oblíbená a vyhledávaná, vždyť kdekoli v zahraničí poznáte na první pohled Čecha podle toho, že vytáhne k svačině řízek nebo karbanátek. Nu, je to náš národní pokrm, který nám velice chutná a někdo si třeba dalekou cestu bez této klasické svačiny ani nedovede představit. A nedat si na vánoce smaženého kapra, nebo někdy v neděli řízek, to by byl přeci hřích. Myslím, že pokud nejsme „žlučníkáři“ a pokud nejíme smažená jídla třikrát do týdne, nemusíme se jim striktně vyhýbat. Zvláště při domácí přípravě máme jistotu nepřepáleného oleje, nehledě na to, že můžeme použít „zdravější“ verzi přípravy. Tou je pečení v troubě, pří kterém je použití oleje minimální. Výsledek je v porovnání se smažením totožný, tedy spíše lepší. Je pouze potřeba o trošku více času.

Umocníme-li ještě smažené pokrmy přílohou spíše odlehčenou, tak není co řešit.

Suroviny:

Suroviny na řízek:

(2 porce)

  • Kuřecí stehenní plátek 2ks (cca 300g)
  • Vejce 1ks
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Olej na smažení (slunečnicový, řepkový)
  • Citrónová šťáva k podávání

 

Suroviny na bramborovo-okurkový salát s koprem:

(2 porce)

  • Brambory cca 200g
  • Salátová okurka 200g
  • Cibule 1 malá
    (nejlépe mladá cibulka nebo šalotka)
  • Čerstvý kopr
  • Bílý jogurt 100g
  • Plnotučná hořčice 1lžička
  • Acido nebo kefír cca 2lžíce
  • Sůl
  • Černý pepř, čerstvě mletý
  • Citrónová šťáva

Postup:

Postup na řízek:

Omyté a osušené kuřecí stehenní plátky velmi lehce naklepeme a osolíme.
Obalíme v trojobalu – v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.
Pokud připravujeme větší množství řízků, je dobré rovnou rozšlehat vejce s moukou a vodou a vytvořit tak řídké těstíčko (planýrunk), které je možné vylepšit trochou piva nebo mléka. Ušetříme tím jeden krok při obalování.

Smažené v oleji:
Obalené řízky smažíme (z obou stran) ve vyšší pánvi nebo v kastrolu ponořené do dostatečného množství rozpáleného oleje (možno použít fritovací hrnec).
V průběhu smažení teplotu sporáku (fritézy) zmírníme na střední stupeň.
Smažíme z obou stran (cca 8-10 minut z každé strany) dozlatova.
Po vyndání necháme odkapat na papírové utěrce a podáváme.

Zapečené v troubě:
Obalené řízky poklademe na plech vložený pečícím papírem a rovnoměrně pokapeme (postříkáme) olejem.
Pečeme v rozpálené troubě na 200 °C cca 30-40 minut dozlatova.
Asi v polovině pečení otočíme a znovu jemně postříkáme olejem.

Podáváme podle chuti zakápnuté citrónovou šťávou.

Postup na bramborovo-okurkový salát s koprem:

Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe v páře), zcela vychladlé oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. V míse smícháme se stejným množstvím salátové okurky (též na půlkolečka i se slupkou nakrájenou) a přidáme pokrájený čerstvý kopr (bez natě).
Bílý jogurt povolíme trochou kefíru (acida), přidáme lžičku hořčice a vmícháme do salátu. Podle chuti zakápneme citrónovou šťávou, dochutíme solí a pepřem.
Před podáváním necháme v ledničce alespoň půl hodiny vychladit (odležet).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané