Připravíme si těsto na pastu dle základního receptu. Čas potřebný ke zchlazení (odpočinutí) těsta využijeme k přípravě pesta.
Listy bazalky opláchneme pod studenou tekoucí vodou (např. v cedníku), necháme dobře oschnout a nasekáme na menší kousky.
Jádra piniových oříšků na suché pánvi krátce opražíme a necháme zchladnout.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, které plochou stranou nože utřeme se špetkou soli.
Parmazán nebo Grana Padano nastrouháme na jemném struhadle.
Pesto můžeme připravit ve větším hmoždíři nebo použít tyčový mixér s příslušnou nádobou.
Ve větším hmoždíři (nebo v nádobě k tyčovému mixéru) nejprve najemno nadrtíme jádra opražených piniových oříšků. Přidáme nasekané listy bazalky, utřený česnek, osolíme, opepříme, zalijeme olejem a znovu rozdrtíme do podoby pesta. Pokud používáme tyčový mixér, tak mixujeme na nižší stupeň v krátkých intervalech (ne zcela najemno) pouze po dobu nezbytně nutnou pro vytvoření pestové konzistence. Dlouhé mixování bylinkám neprospívá! Na závěr do pesta zapracujeme strouhaný sýr. Množství sýru určujeme dle své chuti a konzistence pesta (můžeme ještě zjemnit kapkou panenského oleje).
Sušená rajčata vyndáme z oleje (neosušujeme) a nakrájíme na tenké proužky.
Hrst lístků bazalky nasekáme (ne příliš najemno).
Dáme vařit osolenou (cca 2 lžičky) vodu.
Z odpočinutého těsta krájíme menší díly, vytváříme pomoučené placičky, které protahujeme strojkem na těstoviny a následně v nástavci tvoříme slabé nudličky italsky zvané „tagliolini“.
Tagliolini z čerstvého těsta vaříme al dente (na skus) velmi krátce (cca 2 minuty).
Pastu scedíme (neproplachujeme) a těstoviny horké ihned smícháme s pestem, nakrájenými sušenými rajčaty (trocha olivového oleje z rajčat je vítána) a nasekanou bazalkou. Ihned podáváme.