Zapečený květák s kuřecím masem, slaninou a sýrem

Květák, neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis), je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství. Květák s největší pravděpodobností pochází z Kypru. Nejstarší záznamy o něm jsou již z 6. století před naším letopočtem. V současné době se květák šlechtí a pěstuje téměř po celém světě. V Evropě se pěstuje až od 18. století – nejdříve v Itálii, později ve Francii a pak už v podstatě ve všech evropských zemích.

Květák je v současnosti vzhledem k vyšlechtěným podzimním a zimním odrůdám celoroční zelenina a zdroj mnoha vitaminů (vitamín C, komplex vitamínů skupiny B a také vitamín A – beta karoten, E a K), minerálů (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík a fluorid) a dalších prospěšných látek i v obdobích, kdy je jiné zeleniny na trhu podstatně méně.

Doporučujeme využití květáku i ve velmi oblíbených zapékacích pokrmech, kde výborně nahradí brambory. Zvláště, doplníme-li tuto hlavní zeleninovou surovinu nejen kuřecím masem, ale i dobrou farmářskou slaninou a kvalitním, výraznějším sýrem ementálského typu…

Suroviny:

(4 porce)

  • Květák 1ks (středně velký)
  • Cibule 1ks
  • Slanina farmářská 200g
  • Kuřecí prsa nebo vykostěná stehna
    200g
  • Smetana 12% 2dl
  • Vejce 4ks
  • Sýr ementálského typu
    (např. Lackdamer) 200g
  • Sůl
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Kari koření 1 lžička
  • Pepř čerstvě mletý 2 špetky
  • Muškátový květ 1 špetka
  • Olej (slunečnicový, řepkový)
  • Sádlo na vymazání pekáče
  • Čerstvá petrželová nať 1 hrst

Postup:

Hlavu květáku (můžeme ponechat i několik svěžích listů) opláchneme a vložíme do hrnce s vodou, osolíme (1 lžička), přivedeme k varu a krátce povaříme, stačí tak pět minut (dle velikosti). Květák by měl být polotvrdý, v žádném případě rozvařený. Povařený květák zchladíme studenou vodou (tím zastavíme proces dalšího měknutí) a necháme odkapat.

Vajíčka rozklepneme do větší nádoby, rozšleháme, přilijeme smetanu, mírně osolíme a opepříme, přidáme na špičku nože muškátový květ (s ním velmi opatrně).
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, rovnou vmícháme do vajíčkové směsi a zatím dáme do chladu.
Oloupanou cibuli nakrájíme na ne příliš drobné kostičky.
Kuřecí prsa nebo stehenní plátky opláchneme, osušíme a nakrájíme na cca 2cm velké kousky. Mírně osolíme a opepříme.
Slaninu nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Petrželovou nať nasekáme (ne příliš nadrobno).
Pekáček vymažeme sádlem.
Troubu předehřejeme na 200 °C.

Na pánvi rozehřejeme olej, vhodíme cibuli a za průběžného míchání restujeme dosklovata. Přihodíme nakrájenou slaninu, ještě chvíli opékáme a přidáme kuřecí maso, rychle zatáhneme, okořeníme kari kořením, čerstvě mletým mletým pepřem a drceným kmínem. Masovou směs promícháme a odstavíme z plotny.

Předvařenou hlavičku květáku (odstraníme dřevnatou část košťálu) rozdělíme na jednotlivé růžičky, které dáme do pekáčku. Můžeme přihodit i pár menších květákových lístků.
Přidáme masovou směs a polovinu nasekané petrželové natě. Vše zalijeme vajíčkovou směsí se sýrem a důkladně promícháme.
Takto připravený květákový pekáček vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme nezakryté asi hodinku do zlatavého povrchu.
Posypeme zbylou petrželovou natí a necháme, již ve vypnuté troubě, ještě pár minut dojít. Během pečení květák nejprve pouští vodu, která se postupně částečně zredukuje (proto poměrně delší doba pečení). Zbylou tekutinu po upečení z pekáče slijeme.

Zapečený květák s kuřecím masem, slaninou a sýrem servírujeme pomocí ploché obracečky

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané