Čočková sekaná s houbami, (kedlubnový salát s ananasem)

Lidé, kteří ve své stravě odmítají konzumaci masa, jsou nazýváni vegetariáni. Dobře plánovaná vegetariánská strava poskytuje všechny živiny v potravě na stejné úrovni, jako mají jedlíci masa. Vegetariáni však mnohdy nevylučují ze stravy veškeré složky živočišného původu (např. vývar, máslo nebo vejce). Úplnou absenci surovin živočišného původu propagují vegani nebo vitariáni (ti dokonce pouze tepelně neupravované potraviny).
Tento recept je pro vegetariány jako stvořený, protože luštěniny (i čočka) jsou zdrojem bílkovin, postupně uvolňují energii a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Podobnou přípravou lze hnědou (zelenou) čočku nahradit třeba čočkou červenou či jiným druhem luštěnin (hrachem, fazolemi, cizrnou). Vhodně zvolená příloha k čočkové sekané, zeleninovo-ovocný salát dodá tělu zase notnou dávku vitamínů.

Nemusíme však zdaleka zastávat vegetariánský styl života, abychom si nepochutnali na tomto bezmasém pokrmu. Jistě přijde vhod například po vánočním a silvestrovském gurmánském maratonu nebo naopak třeba v horké letní sezóně…

Suroviny:

(na chlebíčkovou formu, 4-6 porcí)

  • Čočka hnědá 250g
  • Houby sušené 2 větší hrsti
  • Ovesné otruby (mleté) 100g
  • Mrkev cca 200g
  • Cibule 1 větší
  • Česnek 4 středně velké stroužky
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Nové koření cca 5 kuliček
  • Bobkový list 3 menší
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Majoránka sušená 2 hrsti
  • Hladkolistá petržel 1 hrst
  • Hořčice plnotučná 3 lžíce
  • Vejce 2ks
  • Olej (řepkový, slunečnicový)

Postup:

Kvalitní jakostní čočku (nemusíme již přebírat) můžeme na 1-2 hodiny namočit do studené vody (je zbytečné déle, naopak, kvalitní čočku můžeme uvařit i bez namáčení).
Slijeme přes cedník a propláchneme pod tekoucí vodou.
V kastrolu čočku zalijeme studenou vodou (cca 3-5cm nad zrníčka) a přivedeme k varu. Osolíme (1 lžička) a přidáme kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy (uzavřené v sítku na koření). Ztlumíme sporák a mírným varem čočku vaříme (částečně zaklopenou) zcela doměkka. Doba vaření se liší podle kvality a druhu čočky a též doby namočení. Po cca 20-30 minutách vaření hlídáme bod zlomu měknutí (čočka je stále tvrdá, pak náhle rychle změkne).
Dobře měkkou čočku přes cedník scedíme (čočkový vývar zatím ponecháme) a dáme do větší mísy.

Sušené houby nalámeme do misky na menší kousky, zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat (stačí nechat namočené po dobu vaření čočky), poté přes cedník scedíme a necháme odkapat.

Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo.
Oloupanou cibuli nakrájíme na co nejjemnější kostičky.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.
Petrželku nasekáme nadrobno.

V kastrole nebo v pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) rozpálíme po dně trochu oleje (sporák na vyšší výkon). Vhodíme nastrouhanou mrkev, kterou při častém míchání cca 2 minuty restujeme. Přidáme kostičky cibule, minutku dále restujeme (pouze dosklovata). Prolisujeme česnek, který necháme velmi krátce (aby nezhořkl) rozvonět. Nyní přimícháme scezené houby, přilijeme trochu čočkového vývaru (cca 1dl), mírně osolíme a opepříme (cca po dvou špetkách). Zaklopíme a necháme na ztlumeném sporáku dusit cca 15 minut. Odklopíme a tekutinu necháme z houbového základu téměř vyvařit.

Do mísy k uvařené čočce přidáme houbový základ, mleté ovesné otruby (vločky), dvě čerstvá vejce. Dochutíme hořčicí, sušenou majoránkou (v dlaních promnutou) a dle chuti připepříme či přisolíme. Směs důkladně promícháme a dle konzistence přidáme trochu zbylého čočkového vývaru (přibližně ½ dl). Tekutinou nasáknou ovesné otruby a společně s vejci slouží jako pojidlo.
Nakonec vmícháme nasekané bylinky a necháme hodinku odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C.
Chlebíčkovou formu vymažeme olejem a naplníme směsí.
Můžeme zvolit i variantu vytvarované šišky sekané (kterou pečeme ve vymazaném pekáči nebo na plechu s pečícím papírem).
Čočkovou sekanou dáme péci do středu předehřáté trouby. Doba pečení je 45 minut (zpevní a na povrchu zezlátne).
Po upečení sekanou ve formě necháme zchladnout a vyklepneme.
Servírujeme krájenou na plátky.

Vhodných příloh k čočkové sekané s houbami je podobně jako u klasické masové sekané bezpočet (vařené brambory, bramborová kaše, šťouchané brambory, zeleninové pyré, čerstvé pečivo apod.). K tomuto pokrmu se výborně hodí i různé saláty. Například kedlubnový salát s ananasem (recept v kapitole „Saláty“)…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané