Hovězí houbové karbanátky se smetanovou zeleninovou kaší

Karbanátky jsou velmi oblíbenou českou specialitou, a to v mnoha formách přípravy. Známe karbanátky z mnoha druhů mas, včetně jejich kombinací, nebo i karbanátky bezmasé. Masové karbanátky často doplňujeme různými surovinami a ingrediencemi (zeleninou, sýrem, houbami, rozmanitými bylinkami i kořením). Namleté maso je výbornou surovinou, která se mnohem lépe dochucuje, nežli maso vcelku. Velmi však záleží nejen na druhu, ale hlavně na kvalitě masa. U hovězího to platí dvojnásob. Je velký rozdíl, mezi karbanátkem z kvalitní roštěné nebo kýty a karbanátkem z nějakého podřadného ořezu. Proto si maso meleme doma sami, i když některé části skotu zkombinujeme, vždy máme jasno o kvalitě našeho polotovaru.

Hovězí maso se velmi snoubí s houbami, to my Češi, jakožto experti na houbaření, dobře víme. Takže hovězí karbanátek doplněný houbami je skvělá věc, zvláště, pokud se v našem špajzu najdou sušené houby z houbové sezony, což není věc neobvyklá. Specialitou našeho receptu je vyladění chutě karbanátků pomocí zauzené papriky a ústřicové omáčky.

Smetanová zeleninová kaše je jistě vítanou obměnou klasické bramborové kaše, tedy v případě, že karbanátky nebalíme jako svačinu na výlet…

Suroviny:

Suroviny na karbanátky:

(4-6 porcí)

  • Hovězí maso (např. kýta + krk)
    cca 750g
  • Houby sušené 3 hrsti
  • Voda na namočení hub
  • Cibule 2 menší
  • Olej (slunečnicový, řepkový
  • Kmín drcený 1 lžičk
  • Zauzená paprika 1 lžíce
  • Ústřicová omáčka 3 lžíc
  • Sůl
  • Pepř černý, mletý
  • Majoránka sušená 2 hrst
  • Vejce 3ks
  • Čerstvé bylinky (petrželka, libeček,
    celerová nať apod.) 2 hrsti
  • Strouhanka

 

Suroviny na kaši:

  • Brambory (ne rané) 3 středně velké
  • Mrkev 1-2 ks (podle velikosti
  • Petržel kořenová 1 menší
  • Celer bulva cca 150g (očištěného
  • Máslo cca 3 lžíce
  • Smetana (min. 30%) cca 1,5dlČerstvé bylinky (petržel, libeček apod.)
  • Sůl
  • Kmín mletý
  • Pepř barevný, čerstvě mletý

Postup:

Postup na karbanátky:

Předem, alespoň na hodinu namočíme sušené houby do teplé vody. Těsně před tepelnou úpravou houby scedíme do misky (vodu nevyléváme).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Čerstvé bylinky nasekáme (ne příliš najemno)

Maso opláchneme, papírovou utěrkou osušíme, nakrájíme na větší kousky a nameleme. Namleté maso ve větší míse rovnou dochutíme solí (cca 1 lžička), mletým pepřem (dle chtěné pikantnosti), sušenou majoránkou (v rukou promnutou) a nasekanými bylinkami. Rukama důkladně promícháme a necháme odpočinout.

V pánvi s vyšším okrajem zahřejeme po dně olej. Vhodíme kostičky cibule, které okmínujeme a necháme za průběžného míchání zesklovatět. Zasypeme lžící zauzené papriky a za stálého míchání krátký okamžik papriku zarestujeme (nesmí se přepálit, zhořkla by), přidáme scezené houby (větší kousky hub překrájíme), zakápneme ústřicovou omáčkou a zalijeme vodou z namočených hub (cca 1dl). Promícháme, přivedeme k varu a středním varem necháme veškerou tekutinu vyvařit (ke konci opět mícháme).
Tím máme připravenou směs s uvařenými houbami do karbanátků, kterou necháme vychladnout.

Troubu rozpálíme na 200 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem.

Vychladnutou houbovou směs přidáme k částečně dochucenému masu, vklepneme vejce, dobře promícháme, dle potřebné konzistence přidáme trochu strouhanky (max. 2 lžíce) a opět promícháme. Z takto dochuceného mletého masa rukama tvarujeme jednotlivé karbanátky (velikost je na nás), které zmáčkneme, ale ne příliš (karbanátky chceme mít nadýchané, ale pouze tak, aby se nerozpadaly).
Jednotlivé karbanátky obalujeme v připravené strouhance a vkládáme na plech s pečícím papírem. Můžeme zvolit i pomalé smažení ve větším množství oleje, ale pečení v troubě s minimálním tukovým potřením je zdravější!

Karbanátky pokapeme (potřeme) olejem a pečeme ve středu rozpálené trouby.
Po 15 minutách karbanátky otočíme (vzniklou šťávou se pečou zespoda), troubu ztlumíme na 160 °C a dopečeme z druhé strany ještě cca 10-15 minut (podle velikosti karbanátků). U karbanátků z čistě hovězího masa může střed zůstat mírně růžový, proto je doba pečení (nebo smažení) kratší.
Hotové karbanátky okamžitě vyndáme z trouby a přendáme do misky vyložené pečícím papírem (na vsáknutí přebytečného tuku). Jsou připraveny k podávání.

 

Postup na kaši:

Brambory oškrábeme a překrájíme na čtvrtiny.
Kořenovou zeleninu očistíme (oškrábeme) a nakrájíme na kousky (cca 3cm).
Čerstvé bylinky nasekáme (ne příliš najemno)
Parní hrnec doplníme vodou.

Očištěnou zeleninu vložíme do košíku parního hrnce. Prosolíme a okořeníme mletým kmínem. V páře vaříme do úplného změknutí veškeré zeleniny (35-45 minut). Kořenová zelenina při společném vaření v páře bude o něco tužší než brambory.

Měkkou horkou zeleninu přendáme do většího hrnce a přidáme máslo.
Šťouchadlem na brambory zeleninu důkladně rozšťoucháme. Zakápneme smetanou a znovu promícháme (šťoucháme) do žádané konzistence. V tomto receptu nepoužíváme žádný elektrický šlehač či mixér, viditelná struktura zeleniny (zejména mrkve) je v kaši žádoucí.
Během šťouchání kaše pokrm dochucujeme solí a pikantnost zvýrazňujeme čerstvě mletým barevným pepřem.
Nakonec do kaše vmícháme nasekané čerstvé bylinky.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané