Salát z fazolových lusků s rajčaty

Fazole zahradní je pěstována pro sklizeň zelených lusků, které jsou bez pergamenové vrstvy a tzv. struny ve hřbetu. Mají lahodnou chuť a jsou lehce stravitelné. Fazole má dvě růstové formy, a to keříčkovou a tyčkovou, která k růstu vždy potřebuje oporu. Lusky sklízíme nedozrálé a konzumujeme je pouze tepelně upravené. Syrové jsou mírně toxické.
V naší kuchyni není tato zelenina zcela doceněna. Přitom jde o zásobárnu důležitých vitaminů a minerálů.

Tento salát si jistě nenechají ujít milovníci nezaměnitelné, originální chuti fazolových lusků. Ty jsou v kombinaci s rajčátky a bílým jogurtem výtečné.

Suroviny:

  • Fazolové lusky
    (mohou být mražené) cca 150g
  • Rajče 1 větší nebo cherry rajčátka
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Bílý jogurt 100g

Postup:

Fazolové lusky krátce (max. 5 minut) povaříme v osolené vodě nebo v páře a ihned schladíme ve studené vodě s ledem, aby se zachovala svěží zelená barva.

Odkapané lusky v míse smícháme s bílým jogurtem a dochutíme solí, pepřem a dle požadované pikantnosti mletými chilli papričkami. Vmícháme na kostičky nakrájené rajče (cherry stačí na půl nebo čtvrt, podle velikosti).
Salát dáme ještě do ledničky na cca 30 minut vychladit a odležet.

Při podávání můžeme salát doplnit drobnějšími krutóny z bílého pečiva.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané