Zelný salát s mrkví

Zelí rostlo již v pravěku ve Středozemí jako nevelký keřík. Pro své všestranné využití v kuchyni, jednoduchou úpravu, dlouhou skladovatelnost, ať už uchováváním celých hlávek v chladu nebo konzervováním (kvašením), se záhy stalo významnou složkou potravy. Konzumací zelí se člověku odedávna dostávalo potřebné denní dávky vitamínů (především vitamínu C) a minerálních látek, ačkoliv nebyl ještě obeznámen s jejich blahodárným účinkem na lidský organismus. Zelí se postupně šlechtilo a dnes si můžeme vybrat z mnoha odrůd zelí bílého nebo červeného. S čerstvým nebo kysaným zelím můžeme kombinovat velké množství pokrmů. Nejvíce vitaminů a minerálů je samozřejmě obsaženo v zelí čerstvém, tepelně neupravovaném. Proto často připravujeme zelné saláty.

Náš jednoduchý a zdravý salát z čerstvé hlávky zelí můžeme použít nejen jako doplňkovou zeleninovou přílohu k širokému spektru masitých pokrmů, ale třeba i jako vložku do sendviče na svačinu. Několikadenní uchování v lednici mu neublíží, naopak salát řádně proleželý získává na chuťové kvalitě…

Suroviny:

  • Hlávkové bílé zelí ¼ malé hlávky
  • Mrkev 1 malá
  • Sůl
  • Cukr
  • Pepř bílý mletý
  • Olej rostlinný 1 lžíce
  • Citronová šťáva cca z ½ citronu

Postup:

Hlávkové zelí zbavené košťálu co nejjemněji nakrouháme do větší mísy.
Najemno přistrouháme očištěnou mrkev.
Dochutíme solí, cukrem, bílým mletým pepřem a citronovou šťávou. Zakápneme trochou rostlinného oleje, řádně promícháme a necháme v chladu odležet. Následně můžeme salát ještě dochucovat.

Chutě v zelném salátě se spojují pomaleji, proto jej připravujeme nejlépe den před podáváním.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané