Kedluben nebo kedlubna (Brassica oleracea var. gongylodes), někdy nesprávně nazývána jen brukev, je vyšlechtěnou variantou druhu brukve zelné a řadí se mezi nejžádanější košťálové zeleniny. Její původní forma se ve volné přírodě nevyskytuje. Jako většina těchto rostlin pochází z oblastí okolo Středozemního moře. Za druhé, místo původu je udávána oblast Tibetu v Číně. Pěstování tohoto druhu košťálové zeleniny má i v našich středoevropských podmínkách dlouholetou historii.
Ananas je tropické ovoce. Je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. Čerstvý ananas je na českém trhu k dostání běžně již řadu let. Do našich domácností se toto čerstvé ovoce dostává v zimním čase, kdy naše tuzemské plody máme pouze kompotované a jiným způsobem uskladněné. Tak proč nevyužít ananasu, který (několik dnů zvládne hezkou, třeba vánoční dekoraci) máme již po několik desetiletí každoročně k dispozici v čerstvém stavu.
V zimním období máme jedinečnou možnost spojit kedluben (i když skleníkově vypěstovaný) s čerstvým ananasem (i když z daleka dováženým). Doplnění salátu vlašskými ořechy se v tomto čase přímo nabízí…