Salát z kysaného zelí s cibulí

Tímto zdravým salátem z tepelně nezpracovaného kysaného zelí, které je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné a dalších vitamínů a minerálů, nenáročným na přípravu můžeme vhodně doplnit pečená či grilovaná masa (např. krkovici nebo koleno). Skvěle se hodí k jitrnicím, jelítkům či prejtu. Výborná je i kombinace s bramborákem, kde jej např. v „Cmundě po kaplicku“ lze použít místo klasického dušeného zelí.

Čerstvá cibule nejen že chuťově ke kysanému zelí velmi ladí, ale zároveň společně se zelím činí z tohoto salátu opravdu vitamínovou bombu, zvláště použijeme-li kysané zelí vlastní výroby…

Suroviny:

  • Kysané bílé zelí
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 500g
  • Cibule (nejlépe bílá) 1 střední
  • Sůl cca 3-4 špetky
  • Pepř černý nebo barevný čerstvě
    mletý dle chuti
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Cukr cca 1 lžička
  • Mleté chilli papričky na zvýšení
    pikantnosti (můžeme vynechat)
  • Citronová šťáva (někdy nebývá potřeba,
    záleží na chuti použitého zelí)

Postup:

Do mísy dáme kysané zelí i s lákem (někdo má rád zelí pokrájené, zbaví se však jisté rustikálnosti). Přidáme cibuli, dle chuti osolíme, opepříme, ocukrujeme a okmínujeme drceným kmínem (při použití doma nakládaného zelí s kmínem opatrně). Kdo má rád pikantnější jídla přidá mleté chilli papričky.

Vše řádně promícháme a necháme v lednici hodinku proležet. Poté znovu ochutnáme a podle chuti doladíme (v případě, že máme zelí mdlejší chuti použijeme i trochu citronové šťávy).

Před podáváním znovu necháme v chladu odležet.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané