Salát z kysaného zelí s římským kmínem a medem

Kysané zelí bez tepelné úpravy v kombinaci s římským kmínem a koriandrem vytváří vynikající doplněk k „voňavým“ masům. Hodí se výborně ke zvěřině, skopovému a jehněčímu. Jestliže použijeme při doslazování med místo cukru, vdechneme tomuto salátu opravdu jedinečnou chuť.

Doporučujeme tento salát, který je velice rychle zhotoven, určitě vyzkoušet a obohatit tak náš jídelníček o vitamíny (hlavně vitamín C) a minerály, které čerstvé kysané zelí (hlavně domácí) ve velké míře poskytuje.

Suroviny:

  • Kysané bílé zelí
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 500g
  • Kmín římský (čerstvě nadrcený)
    1 lžička
  • Sůl cca 3-4 špetky
  • Pepř černý nebo barevný
    čerstvě mletý dle chuti
  • Mleté chilli papričky na zvýšení
    pikantnosti (můžeme vynechat)
  • Med 2 lžíce
  • Slunečnicový olej 3 lžíce
  • Citronová šťáva (někdy nebývá potřeba,
    záleží na chuti použitého zelí)
  • Koriandr (hladkolistá petržel) 1 hrst

Postup:

Celý římský kmín v hmoždíři nadrtíme najemno. Lístky koriandru (případně hladkolistou petržel) nasekáme nadrobno.

Do mísy dáme kysané zelí i s lákem (někdo má rád zelí pokrájené, zbaví se však jisté rustikálnosti). Dochutíme rozdrceným římským kmínem, solí, čerstvě mletým pepřem, medem a případně trochou citronové šťávy (záleží na kyselostí kysaného zelí). Kdo má rád pikantnější jídla, přidá mleté chilli papričky. Vmícháme nasekané bylinky. Zakápneme olejem a znovu důkladně promícháme.

Hotový salát necháme v chladnu odležet (nejlépe několik hodin), aby se chutě náležitě propojily.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané