Předem zhotovíme majonézu z třech čerstvých vaječných žloutků, kterou dáme dotuhnout do ledničky.
Malou hlávku zelí rozčtvrtíme, odřízneme košťál a odstraníme vrchní listy. Zelí nakrouháme nebo ostrým nožem nakrájíme na tenké proužky. Ve velké míse (vhodné je použití uzavíratelné kynoucí mísy) nakrouhané zelí rukami důkladně promícháme se dvěma lžičkami soli a necháme v pokojové teplotě (za občasného promíchání) alespoň 2 hodiny „vypotit“ (proto i zelí krouháme s předstihem).
Z řapíkatého celeru sloupneme vrchní dužinu, krátce povaříme (v osolené vodě 3 minuty, v páře 5 minut), zchladíme v ledové lázni (pro okamžité zastavení tepelného procesu). Zblanšírované řapíky celeru necháme odkapat a příčně nakrájíme na tenké kousky.
Oloupaný stroužek česneku podélně překrojíme, nakrájíme na tenké plátky, prosolíme a plochou stranou širšího nože utřeme na kašičku.
Kořenovou zeleninu (mrkev a celer) očistíme (oškrábeme) a na hrubém struhadle nastrouháme do větší mísy. Rovnou částečně opepříme a promícháme.
Lahůdkovou cibulku nakrájíme (zelenou část na tenká kolečka, světlé cibulky na tenká půlkolečka).
Do předem zhotovené domácí majonézy vmícháme utřený česnek a hořčici (lépe se tak v salátu spojí).
Do mísy k vypocenému krouhanému zelí přimícháme strouhanou kořenovou zeleninu a kousky blanšírovaného řapíkatého celeru. Vmícháme dochucenou majonézu a dle konzistence salátu přidáme zakysanou smetanu. Provedeme finální dochucení solí, pepřem, trochou cukru a citronové šťávy. Nakonec přidáme nakrájenou lahůdkovou cibulku. Dobře promíchaný salát zakryjeme a necháme rozležet do druhého dne.
Coleslaw před podáváním ochutnáme, bývá potřeba znovu přichutit (solí, cukrem, citronovou šťávou), protože zelí časem hodně chutí vstřebá.
Salát coleslaw má mnoho uplatnění v naší kuchyni. Je skvělý jako základ na obložený chléb nebo chlebíčky, jako doplňková či hlavní příloha k různým masům (pečeným, grilovaným, uzeným, smaženým, do hamburgerů apod.) nebo jednoduše jen tak, s oblíbeným pečivem…