Bohemia salát

Není zcela zřejmé, zdali je název tohoto salátu odvozen od šunky „Bohemia“ nebo jednoduše od použití ryze českých surovin, včetně druhu sýra a oleje. V každém případě se jedná o poctivý, vydatný a přitom lahodný salát, ve kterém se nesnažíme dobré české sýry nahrazovat zahraničními produkty zvučných jmen a slunečnicový olej olivovým už vůbec ne.

Salát je vhodný ke snídani, přesnídávce, svačině i večeři…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Šunka 200g
  • Eidam (gouda) 200g
  • Rajče 3 větší
  • Papriky silnostěnné barevné
    (3 poloviny různých barev)
  • Nakládané cibulky cca 100g
  • Sůl
  • Cukr krupice
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Olej slunečnicový cca 5cl
  • Citronová šťáva z poloviny citronu

Postup:

Šunku a sýr, které je dobré kupovat krájené na silnější plátky, nakrájíme na tenké nudličky (cca 2-3mm).
Z omytých silnostěnných barevných paprik (např. žlutá, zelená a červená) odstraníme jadřinec a polovinu z každé papriky nakrájíme na tenké nudličky.
Omytá rajčata rozkrojíme na čtvrtiny, odstraníme semínka a nakrájíme též na nudličky.
Nakládané cibulky (stříbřité) podle velikosti překrájíme na polovinu či čtvrtinu (úplně malinké můžeme nechat celé).

Všechny nakrájené suroviny dáme do větší mísy. Podle chuti osolíme (několik špetek) a ocukrujeme (cca jednou lžičkou). Lehkou pikantnost dodáme čerstvě mletým černým pepřem. Zakápneme olejem a citronovou šťávou. Zlehka promícháme (opatrně, abychom sýr příliš nepolámali) a dáme alespoň na hodinku vychladit (salát je nejlepší druhý den).

Bohemia salát podáváme na talíři nebo v misce s čerstvým pečivem, které máme rádi, nebo toasty.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané