Předvařená čerstvá kořenová zelenina nám díky své specifické chuti v některých salátových receptech vadí (např. v bramborovém salátě), proto ji nahrazujeme zeleninou nakládanou. Jindy naopak pravou, kořenovou chuť této zeleniny vyhledáváme jako například v tomto receptu.
Náš recept na majonézový (samozřejmě s domácí majonézou) salát s kořenovou zeleninou je v něčem velmi zajímavý. Složení surovin a vlastně i způsob jeho přípravy je zcela totožný s normovaným receptem na vlašský salát. Až na “drobnou” odchylku v množství (částečně i druhu) použité kořenové zeleniny. Desetinásobně větší podíl kořenové zeleniny zajistí zcela jiný druh salátu. Namísto salátu koupajícího se v majonéze, který je vhodný jako doplněk chlebíčků, získáme vynikající přílohový salát.
Kvalita surovin při přípravě jakéhokoli salátu je velice důležitá. V tomto receptu zabírá nezanedbatelný podíl šunkový salám, jehož složení bývá různé. Salám se strukturou beztvaré hmoty, pouze se stopovými náznaky masa, opravdu není vhodný. To je lepší, bez ohledu na cenový rozdíl, použít celistvou šunku…