Rumcajs salát s harissou

S názvem „Rumcajs salát“ se při nákupu v lahůdkách setkáváme často. Není divu, zpracování měkkých uzenin na hranici trvanlivosti, umně dochucených do patřičné pikantnosti (která zakrývá jiné nedostatky), patřičná propagace a s tím spojená oblíbenost tohoto salátu jsou bohužel důvody pro výrobu tohoto salátu v potravinářském sektoru. A ani převážná většina prezentovaných, rádoby domácích receptů tomuto salátu příliž nepomáhá. To je vlastně výzva, jak představit tento salát v lepším světle.

U měkkých salámů jen těžko získáváme informace o jejich složení. Na špekáčky jsou již zákazníci více citliví a výrobci si dávají větší pozor na uváděná procenta masa v tomto výrobku. Jinými slovy, snadněji koupíme kvalitní špekáček, nežli třeba salám gothaj či junior. Proto v našem receptu dáváme přednost buřtům. I v domácím provedení nám tento salát, složený převážně z polotovarů, nabízí různé stupně kvality. Čím více použijeme domácí polotovary (najdete v kapitole „Domácí polotovary“), tím je salát kvalitnější (absolutně nepřípustné je použití průmyslově vyráběné majonézy, domácí nakládané okurky včetně láku posunou salát také do jiných dimenzí).
Originální variantu na „Rumcajs salát“, při které si sami určujeme chuť, především říznost (pikantnost, až ostrost) salátu představujeme v tomto receptu, jehož nedílnou součástí je základní tepelné opracování uzenin. Onu pikantnost si sami určujeme množstvím chilli papriček či feferonek, ale hlavně dalším domácím polotovarem „harissou“…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Špekáčky (kvalitní, s vyšším podílem masa)
    cca 400g
  • Rajčatový protlak
    (recept v kap. „Domácí polotovary“)
    140g (cca 4 lžíce)
  • Nakládané chilli papričky či feferonky
    (v oleji nebo láku) 2-4ks
  • Nakládané okurky
    (recept v kap. „Domácí polotovary“)
    3 středně velké
  • Nakládané cibulky cca 20ks
  • Lák z nakládaných okurek a cibulek
    cca 5-6 lžic
  • Worcesterová omáčka 1 lžička
  • Sůl
  • Cukr krupicový nebo třtinový
  • Harissa (recept v kap. „Domácí polotovary“)
    1-3 lžíce
  • Domácí majonéza
    (recept v kap. „Domácí polotovary“) 1-2 lžíce
  • Lahůdková cibulka s natí 2ks
  • Čerstvý salát k podávání
    (ledový, hlávkový, srdíčkový apod.)

Postup:

Předem zhotovíme majonézu (ze třech čerstvých vaječných žloutků bohatě postačí), kterou dáme dotuhnout do ledničky.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky.
Nakládané okurky nakrájíme na drobnější kostičky nebo proužky.
Nakládané cibulky přepůlíme (hodně malé můžeme ponechat celé).
Nakládané chilli papričky (feferonky) nasekáme nadrobno, část semínek můžeme pro větší pikantnost ponechat.
Lahůdkovou cibulku nakrájíme (zelenou část na tenká kolečka, světlé cibulky na tenká půlkolečka).
Do varné konvice dáme vařit vodu potřebnou k dorestování protlaku.

Na vysokém stupni sporáku rozpálíme větší suchou pánev (nejlépe s vyšším okrajem). Vhodíme nakrájené špekáčky, které prudce, ale krátce orestujeme (jen co špekáčky pustí přebytečný tuk, cca 2 minuty). Orestované špekáčky odebereme stranou. Z pánve slijeme veškerý vyrestovaný tuk ze špekáčků, vrátíme na sporák a dáme zarestovat protlak.
Pokud použijeme domácí hustý, dobře vyrestovaný protlak do tmavě červené barvy, ušetříme si čas i práci (tento protlak stačí krátce zarestovat). Kupovaný, průmyslově vyrobený polotovar je potřeba vyrestovat do husté konzistence a tmavě červené barvy. Při vyšším výkonu sporáku, za stálého máchání protlak restujeme, dokud se nezačne lepit ke dnu pánve. Podlijeme velmi malým množstvím vody, vodu vyrestujeme (stále mícháme) znovu zakápneme vodou a znovu vyrestujeme. Tento postup opakujeme, dokud protlak nedostane tmavě červenou barvu (přibližně 3x-4x).

Do zarestovaného rajčatového protlaku (sporák ztlumíme na střední stupeň) přihodíme nasekané chilli papričky nebo feferonky. Jejich množství volíme podle chtěné pikantnosti, až ostrosti salátu (budeme přidávat ještě velmi pikantní harissu, při proležení salátu se pikantnost též zvýrazní). Přidáme cukr (cca 2 lžičky), zastříkneme worcesterovou omáčkou (cca 1 lžička), přidáme trochu láku z nakládaných okurek a cibulek. Promícháme, krátce prohřejeme a odstavíme ze sporáku.
Do horkého rajčatového základu vmícháme orestované nudličky špekáčků, harissu (opět dle chtěné pikantnosti cca 2-4 lžičky), nakrájenou lahůdkovou cibulku (část cibulky si můžeme ponechat na zdobení), dochutíme solí a necháme zcela vychladnout. Nakonec salát zjemníme domácí majonézou a dáme na několik hodin do ledničky proležet (nejlepší je druhý den).

Rumcajs salát s harisou podáváme s oblíbeným pečivem (světlým i tmavým). Salát můžeme servírovat například na lůžku z natrhaného čerstvého salátu (ledového, hlávkového, srdíčkového apod.).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané