Těstovinový salát s kuřecím uzeným masem a sušenými rajčaty

V každé domácí kuchyni se stává, že některého pokrmu připravíme více, nežli stačíme zkonzumovat. U mnoha jídel, zvláště z masa, máme možnosti tento „nadprodukt“ použít do dalších receptů. Takto vznikají naprosto jedinečné a originální domácí speciality, které bychom jinak ani nevytvořili.

Pečená uzená kuřecí stehna na cibulce s ajvarem (dle našeho receptu) jsou hlavní ingrediencí tohoto těstovinového salátu. Kvalitním sušeným těstovinám různých tvarů dáváme tentokrát přednost před zdlouhavému připravování těstovin vlastních. Na salát volíme raději těstoviny menších tvarů, které zvládne pouze strojová výroba. Daleko důležitější, nežli tvar použitých těstovin, je volba doplňkových surovin a dochucení salátu…

Suroviny:

  • Těstoviny (sušené, menších tvarů) 200
  • Voda na vaření těstovin cca 1,5l
  • Olej (slunečnicový, řepkový) cca 3 lžíce
  • Sůl
  • Maso ze dvou až tří pečených
    kuřecích stehen s ajvarem + šťáva
    (recept v kap. „Hlavní chody”, podkap. „Drůbež“)
  • Sušená rajčata (nakládaná v olivovém oleji)
    cca 8 ks
  • Olej ze sušených rajčat 2-3 lžíce
  • Pepř černý nebo barevný, čerstvě
    mletý
  • Chilli papričky (sušené) jemně mleté
  • Sůl
  • Zakysaná smetana 2-3 lžíce
  • Jarní cibulka (světlá i zelená část) 2 ks

Postup:

Z pečených (zchladlých) kuřecích stehen obereme maso a podélná vlákna překrájíme na přibližně dvoucentimetrové kousky.
Z pekáče odebereme alespoň 5 lžic šťávy (výpeku).
Sušená rajčata pokrájíme na menší kousky.
Jarní cibulku nakrájíme na co nejtenčí kolečka.

V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme lžičkou soli, zakápneme olejem (pro drobnější těstoviny, které se často slepují, je to důležité). Těstoviny vaříme doměkka. To znamená, o chvilku déle, nežli často užívaný styl nedovařených těstovin „al dente“. V žádném případě těstovinu nesmíme převařit. Těstoviny vařené „na skus“ nemají v tomto salátovém receptu místo. Nicméně drobné druhy sušených těstovin vaříme pouze několik málo minut, podle velikosti a druhu polotovaru.

Uvařené těstoviny scedíme, dáme do větší mísy a okamžitě promastíme olivovým olejem z nakládaných rajčat (důkladně promícháme). Přidáme kousky pečeného uzeného masa, výpek s ajvarovou šťávou a nakrájená sušená rajčata. Těstovinový salát dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, případně mletými chilli papričkami. Nakonec vmícháme nakrájenou jarní cibulku a zjemníme zakysanou smetanou.
Salát podáváme vychlazený…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané