Salát César (Caesar) s kuřecím masem, slaninou a žloutky

Cesare Cardini (1896-1956), to je jméno italského kuchaře působícího v Mexiku a USA, se kterým je název tohoto salátu navždy spojen. Vznik tohoto salátu je spojován s několika verzemi a není divu, že se gastronomičtí odborníci dodnes dohadují o „té správné receptuře”.

César salát během své historie prošel různými úpravami. Základ je vždy římský salát, speciální dresink v podobě majonézy, tvrdý italský sýr (nejčastěji, parmazán) a krutony ze světlého pečiva. Původní recept obsahoval též ztuhlá, ne zcela uvařená vejce či žloutek. Později se César salát začal doplňovat dalšími ingrediencemi, jako jsou ančovičky do dresinku pro zvýraznění chuti, opečené kuřecí maso či slanina pro větší bohatost salátu a podobně.

Příprava César salátu se skládá ze zhotovení několika na sobě nezávislých částí pokrmu, které nakonec servírujeme do podoby známého, dá se říci luxusního, salátu…

Suroviny:

(cca 2-3 porce)

  • Římský salát 2ks
  • Majonézový dresink ze 3 žloutků
  • Vykostěná kuřecí stehna cca 300g
  • Anglická (farmářská) slanina cca 200g
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Olej (řepkový, slunečnicový)
  • Zastřená vejce (žloutky z nich) 2-3ks
    (podle porcí)
  • Sýr parmazán na zdobení cca 50g
  • Česnekové krutony
    ze světlého pečiva

Na majonézový dresink

  • Vaječné žloutky 3ks
  • Sůl 2 špetky + k utření česneku
  • Cukr krupicový 2 špetky
  • Pepř mletý (bílý nebo černý) 2 špetky
  • Citronová šťáva 2 lžíce
  • Vinný ocet 1 lžíce
  • Worcesterová omáčka 1 lžička
  • Olivový olej panenský cca 1,5 dl
  • Ančovičky 4 filátka
  • Česnek 1 stroužek (středně velký)
  • Sýr parmazán 50g

Na česnekové krutony

  • Světlý toastový chléb
    (nebo jiné světlé pečivo) cca 5 plátků
  • Česnek 3 stroužky (středně velké)
  • Sůl k utření česneku
  • Olej (řepkový, slunečnicový) cca 1,5 dl

Postup:

Přípravu César salátu začneme zhotovením majonézového dresinku.
Filátka ančoviček nasekáme najemno a vidličkou co nejvíce rozmačkáme.
Čtyři oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a plochou stranou širšího nože utřeme s několika špetkami soli na kašičku (do dresinku oddělíme cca čtvrtinu, zbytek použijeme na česnekové krutony).
Parmazán (50 g) nastrouháme na jemném struhadle.

Do robotové mísy dáme z vajec oddělené žloutky od bílků. Přidáme sůl, cukr, pepř, citronovou šťávu, vinný ocet a worcesterovou omáčku. Za pomoci robotu metlou šleháme na nejvyšším rychlostním stupni cca 2-3 minuty. Poté velmi pomalu, postupně (malým pramínkem, až po kapkách) přiléváme panenský olivový olej, dokud nezískáme potřebnou majonézovou hustotu. Nakonec do hustého majonézového dresinku vmícháme rozmačkané ančovičky, utřený česnek se solí a nastrouhaný parmazán.
Necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout, aby se chutě spojily.

Další částí receptu je naložení a orestování kuřecího masa se slaninou.
Omyté a papírovou utěrkou osušené kuřecí maso (prsa nebo šťavnatější stehenní plátky) nakrájíme na cca 3 cm velké kousky (kostky nebo nudličky). Dáme do mísy, osolíme, opepříme barevným, čerstvě mletým pepřem, zakápneme olejem, dobře promícháme a necháme cca půl hodiny odpočinout.
Slaninu nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Pánev s vyšším okrajem (např. Wok) rozpálíme nasucho (sporák naplno). Vhodíme krátce (cca na 1-2 minuty) orestovat kostičky slaniny, pouze, aby slanina pustila tuk. Přidáme naložené maso a za občasného promíchání restujeme několik minut tak, aby kousky masa byly opečené, ale zůstaly šťavnaté (můžeme vyzkoušet, zda není maso uvnitř syrové).
Odstavíme ze sporáku.

Připravíme česnekové krutony.
Troubu rozpálíme naplno a přepneme na funkci „horní gril“.
Utřený česnek se solí v misce smícháme s olejem.
Plátky světlého toastového chleba nakrájíme na cca 3cm velké kostičky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mašlovačkou pečivo potřeme olejem s česnekem. Dáme grilovat do horní části trouby. Krutony neustále hlídáme (od grilování krutonů se neodchází), kostičky, které dostávají zlatavou barvu průběžně otáčíme, znovu potíráme a opět hlídáme jejich opečení.
Hotové krutony postupně odebíráme ven z trouby.

Nachystáme si římský salát.
Spodní, část římského salátu odřízneme a jednotlivé listy propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Vycákáme a necháme oschnout. Suché listy natrháme na větší kousky do připraveného majonézového dresinku a lehce promícháme (několik menších lístků můžeme ponechat k přizdobení talíře).
Salát s majonézou smícháváme těsně před servírováním, protože neustále pouští vodu a dresink řídne.

Poslední ingrediencí do salátu je ztuhlý, ne zcela uvařený žloutek. Ten získáme uvařením ztraceného (pošírovaného) vejce.
Ve středně velkém hrnci vaříme osolenou vodu (větší špetkou soli, kapka octa neuškodí, ale není nutná), mírným varem (jen probublávat). Vejce opatrně vyklepneme do misky nebo naběračky, vodu roztočíme a doprostřed víru opatrně necháme vejce, těsně nad hladinou sklouznout. Vaříme 3 minuty. Vejce vyjmeme cedníčkem nebo děrovanou naběračkou a vložíme zchladit do připravené studené vody. Postup opakujeme s každým vejcem (podle počtu porcí) zvlášť.

Při servírování jednotlivých porcí César salát kompletujeme (nejlépe na hlubokém talíři).
Jako základ použijeme natrhaný římský salát smíchaný s majonézou, přidáme orestované kousky kuřecího masa se slaninou, doplníme česnekovými krutony ze světlého pečiva a zdobíme hoblinkami parmazánu. Jako třešničku na dort přidáme opatrně vyjmutý žloutek ze zastřeného vejce (bílky můžeme nasekat a zakomponovat do salátu nebo použít do jiného receptu, např. pomazánky)…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané