“Ledový salát“ je také známý jako “křupavý” salát“. Na rozdíl od listového salátu nám ve zdravé výživě toho moc nepřináší, protože jedinou z jeho hlavních předností je, že vydrží déle čerstvý než listový salát. Ledový salát byl vyvinut v roce 1894 jistou společností jen jako jedna odrůda křupavého salátu, ale možná nejvíce ikonická. A je samozřejmě pěstován uměle. Kvůli vysokému obsahu vody není ledový salát tak bohatý (na živiny) jako jiné druhy salátu. Vysoký obsah H20 znamená, že zde prostě není místo pro další živiny, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina, Takže výživa do našeho těla z ledového salátu je méně působivá. Proto tzv. „ledový“ salát z našich supermarketů nebereme jako vitamínový doplněk k naší stravě, ale hlavně jako základ či doplněk jiných receptů, kde výživné složky jsou v ingrediencích daného receptu. Tento druh salátu je oblíben právě pro jeho křupavost při skousnutí…
Můj oblíbený recept z „umělého“ salátu, který hravě s vhodným pečivem (třeba ve formě toastu) poslouží třeba jako lehká večeře či svačinka. Vzhledem k celoroční dostupnosti ledového salátu i ostatních ingrediencí je takřka bezkonkurenční. Zde je důležitý nákup kvalitních a osvědčených značek konzervovaných produktů (jak tuňáka, tak kukuřice), které výrazně ovlivňují chuť celého salátu.
Takže i když nic moc přírodní a sezónní bomba, tento salát doporučujeme, vyzkoušejte!