V nastupujícím létě v našich domácích kuchyních vyhledáváme hlavně recepty na lehké pokrmy, které souzní s teplým počasím. Taková rybka je přímo ukázkovou surovinou na zhotovení svěžího letního pokrmu. Proto jsme zde na našem kulinářském webu doplnili podkapitolu hlavních chodů s názvem „Ryby a ostatní vodní živočichové“ o další recepty.

Ryby jsou studenokrevní obratlovci dýchající žábrami. Obývají sladké, brakické (smíšené) i slané vody. Je pravda, že ryby jsou pro naši výživu důležitou složkou stravy. Obsahují lehce stravitelné bílkoviny a jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin, minerálních látek (mořské i jódu) a vitamínů, zejména vitaminu A a D, dále pak vitaminy skupiny B. Bohužel pravdou též je, že ryby ani ostatní vodní živočichové se v naší kuchyni netěší zdaleka takové obliby, jaké by mohly. Mnoho lidí, jednoduše řečeno, ryby nemusí pro jejich chuť či vůni, i když jen v našich vodách žije asi 50 různých druhů a dalších více než 20 000 v mořích a oceánech světa, takže je z čeho vybírat.

Někoho odrazují časté drobné rybí kosti nebo starost s nákupem čerstvých ryb, protože rybu není možno delší dobu skladovat a čerstvá ryba je vždy lepší než mražená. V našich podmínkách však zvažujeme nákup zaledované čerstvé mořské ryby, jejichž cesta do středozemní rybárny je dlouhá (nemáme ani přehled jak dlouho leží na pultě v obchodě), oproti rybě zamrazené přímo na rybářské lodi okamžitě po výlovu. Nejhorší varianta je ta mezi těmito dvěma póly prodeje ryb (nebo filetů), totiž zachlazená ryba posléze zmražená, a tím mrazírenský průmysl bohužel vyniká. Vysoké ceny rybího masa, v porovnání s cenami mas ostatních, též k větší konzumaci ryb u nás nepřispívají. V tomto ohledu (alespoň u ryb v tuzemských vodách) je nejlepší mýt za kamaráda „tichého blázna“, tedy pokud sami nerybaříme…

error: Kopírování obsahu je zakázané