Kaviárová pomazánka

Pravý „černý“ kaviár se vyrábí z jiker tří druhů jeseterovitých ryb – vyzy velké, jesetera ruského a jesetera hvězdnatého. Mezi mnohými druhy kaviáru, které se vyskytují na trhu, je nejhodnotnější kaviár ruský, získaný z jeseterovitých ryb, žijících v Donu a ve Volze. Nedostupnost a vysoká cena pravého kaviáru vede k produkci tzv. nepravého kaviáru z jiných druhů ryb, např. „červený“ kaviár z jiker lososovitých ryb.

Malá sklenička nasoleného kaviáru nás finančně nemusí zrujnovat. A tak si na chlebíček, jednohubku, či k přizdobení vařeného vejce nebo jiného předkrmu můžeme dopřát kaviárovou pomazánku, aniž bychom se stali snobi…

Suroviny:

  • Nasolený kaviár (černý, červený) 50g
  • Máslo pokojové teploty 1 lžička
  • Tvaroh měkký, polotučný
    (ne vaničkový) 50g
  • Worcesterová omáčka
  • Ústřicová omáčka
  • Tabasco
  • Citronová šťáva
  • Sůl

Postup:

S předstihem zajistíme pokojovou teplotu másla, též tvarohu.

Příprava této pomazánky spočívá hlavně na naší chuti, proto nelze přesněji uvádět množství dochucovacích ingrediencí. Nicméně, jejich složení vede k vyzkoušené pomazánce vyvážené chuti.

V misce nejprve smícháme (dobře promícháme) měkký tvaroh s lžičkou másla (tím tvaroh zjemníme). Rovnou přimícháme lžičku worcesteru, pár kapek ústřicové omáčky, tabasca a lžičku citronové šťávy a dobře promícháme. Necháme chvilku odležet, aby se chutě spojily.
Lehce vmícháme kaviár (aby se struktura jiker příliš nerozbila), ochutnáme a chuť použitými ingrediencemi doladíme, případně lehce dosolíme.

Pomazánku necháme v pokojové teplotě cca půl hodinky proležet.
Používáme k potírání chlebíčků či jednohubek nebo jako doplněk různých pokrmů ve studené kuchyni…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané