Pirohy jsou známý pokrm pocházející z východní Evropy, který má mnoho variací jak těsta, tak náplně.
Pirohy, oblíbené jídlo na Slovensku, v Polsku i Rusku se připravují rozličnými způsoby. Těsto může být bramborové, tvarohové i kynuté a náplni se meze již vůbec nekladou, ať na slaný nebo sladký způsob.
Také tepelná úprava může být rozličná podle druhu těsta – pečení, vaření, smažení.
My jsme vyzkoušeli náplň oproti klasickým masovým či zelným trochu netradiční. Olivy doplněné slaninou a sýrem s modrou plísní zapečené v kynutém těstě jsou výborným námětem na ty naše domácí pirohy.
Pirohy z kynutého těsta plněné olivovou náplní
Suroviny:
(6-8 kousků)
- Droždí 21g (1 kostka)
- Cukr krupicový 75g
- Teplá voda 200ml
- Mouka polohrubá 500g
- Máslo 100g
- Sůl 1 lžička
- Vejce na potření 1ks
Na náplň
- Sýr s modrou plísní
(Niva, Rocfore apod.) 150g - Olivy zelené nebo černé 300g
- Rajčatové pyré
(recept v kap. ,,Domácí polotovary”) cca 8 lžic - Farmářská (Anglická) slanina 150g
Postup:
Před přípravou kynutého těsta zajistíme pokojovou teplotu droždí, másla i vajec.
Založíme kvásek.
Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme na kašičku a zalijeme trochou teplé vody. Navrch jemně posypeme moukou.
Takto založený kvásek vložíme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít (dobře poslouží trouba ohřátá na 35 °C). Trvá to asi 20 min.
V robotové míse promícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme rozpuštěné a následně zchladlé máslo a 1dl vlažné vody. V robotu hněteme (na střední stupeň) společně s přidaným vzešlým kváskem ve vláčné těsto. Takto připravené těsto zakryjeme utěrkou (můžeme použít i kynoucí mísu s krytem) a necháme v teple kynout asi hodinku i déle.
Troubu předehřejeme na 210 °C.
Vykynuté těsto vyválíme ve váleček, který rozdělíme na 8 dílků.
Z každého dílku vytvarujeme kulatou placičku pirohu o síle asi půl centimetru a plníme kousky sýra, překrájenými olivami a plátky či kousky slaniny. Následně střídmě přidáme rajské pyré.
Pirohy přeložíme a okraje k sobě přitlačíme.
Plech na pečení vyložíme pečícím papírem a vyskládáme připravené pirohy, které potřeme rozšlehaným vajíčkem.
V předehřáté troubě uprostřed pečeme cca 20 minut.
Pirohy podáváme vlažné nebo zcela zchladlé.