Vepřové maso (krkovici, případně plec doplněnou kouskem bůčku) umeleme přes hrubší mřížku (průměr cca 8 mm).
K ruce si připravíme všechny potřebné ingredience, abychom při míchání masa nic nevynechali (oloupanou cibuli nakrájíme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme).
Namleté vepřové maso promícháme v míse s cibulí, prolisovaným česnekem, kořením (sůl, černý mletý pepř, červená sladká mletá paprika, kmín mletý), rajčatovým pyré (protlakem), plnotučnou hořčicí. Přidáme dvě vejce, dle potřeby zahustíme strouhankou (není třeba mnoho). Znovu řádně promísíme (nejlépe rukama) a dáme stranou odležet.
Z takto dochuceného mletého masa v rukou vytvarujeme biftečky do tvaru kuliček a následně do vyšších placek, které se při pečení trochu nafouknou a vytvoří nám krásné biftečky. Dobře se propékají biftečky přibližně po 100g. (Při tepelné úpravě mleté vepřové maso značně ztrácí na objemu, takže na porci hlavního chodu můžeme dávat dva kusy.) Řádně utemujeme. Za pomoci oleje biftečky vyhladíme a krátce orestujeme v pánvi na malém množství oleje (cca 3 minuty z každé strany, aby se rychle zatáhly).
Přendáme do pekáče nebo na plech s pečicím papírem.
Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C bez zakrytí. Po 15 minutách biftečky otočíme a stejně dlouhou dobu dopečeme z druhé strany. Pokud jsme vytvořili biftečky větší, nějakou tu minutku pečení přidáme. Před ukončením pečení provedeme kontrolu řezem do jednoho biftečku (případně ještě dopečeme).
Vepřenky můžeme podávat různými způsoby, teplé i za studena. Třeba s oblíbenou hořčicí či dresingem a pečivem, nebo jako sendvič v housce s domácí majonézou, barbecue omáčkou, kečupem a pod. Výborná je též kombinace horkých biftečků s jemně nakrájenou cibulí, zakápnutých octem nebo citronovou šťávou, podávané s čerstvým chlebem.
I v případě využití sekaných biftečků jako hlavního chodu máme více možností servírování. Třeba s vhodnou, nejčastěji bramborovou přílohou, domácí tatarkou apod. Biftečky můžeme též použít pod různé omáčky (rajská, svíčková). V tomto případě se jako příloha hodí i dobře zvolený druh knedlíků..