Borůvkový džem

Borůvka (Vaccinium myrtillus) je lesní nízký keřík s modročernými bobulemi, které dozrávají od června do září. Zdravá procházka a sběr v lesních porostech se pro získání tohoto lesního ovoce jistě vyplatí (podobně jako houbaření). Pokud se nespokojíme s tuzemskými borůvkami (které nasbíráme v lesním porostu na každé vysočině či v horských oblastech v Čechách na Moravě i ve Slezsku) můžeme draze zakoupit dovážené větší borůvky kanadské.

Každá hrst borůvek, kterou v čerstvém podání okamžitě nespotřebujeme, si zaslouží zavaření do formy džemu s viditelnými stopami borůvek. Přírodní borůvkový džem je jistě lepší, nežli tuhá jemná marmeláda s přidáním želírovacího přípravku)…

Suroviny:

(cca 300 ml džemu)

  • Borůvky 350g
  • Cukr třtinový (krupicový) 60g
  • Citronová šťáva z ½ citronu
  • Voda cca 0,5 dl

Postup:

Přebrané borůvky (od lístků) propláchneme v cedníku pod studenou tekoucí vodou a necháme odkapat.
Do rychlovarné konvice dáme vařit vodu.

Cukr vsypeme do hrnce (kastrolu či pánve s vysokým okrajem) s nepřilnavým povrchem. Pozvolna, na mírném stupni sporáku, za občasného (později častého, až neustálého) míchání necháme cukr částečně zkaramelizovat. Vhodíme bobule borůvek, podlijeme trochou vřící vody a přidáme citronovou šťávu. Za častého míchání mírným varem provařujeme cca 15-20 minut do husté konzistence.
Odstavíme ze sporáku a necháme borůvkovou směs zchladnout (směs houstne do podoby džemu).

Džem plníme do malých, ve vřící vodě sterilizovaných skleniček a zavařujeme obvyklým způsobem (při teplotě do 85 °C cca 20 minut).
Skladujeme v temnu a chladu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané