Petr Urban v obrázku k této naší  podkapitole „Hlavních chodů“ dokonale vtipně naznačil vše podstatné co se děje v názorech na dobré rizoto. Ono to však s názvem „Rizota“ není tak jednoduché. Takže se podívejte na různé recepty, jenž mají tento název ve vínku. Stačí rozkliknout modrý odkaz na tuto kapitolu…

Rizoto je tradiční italský pokrm. Jeho domovina se nachází v severní části Itálie, zejména v Lombardii a kraji Veneto. Rizoto skýtá mnoho druhů variant a je to velice chutný a oblíbený pokrm nejen v Itálii. Právě to slůvko „nejen” je důležité, protože pokrmy z rýže zdaleka nejsou pouze italskou doménou. Použití speciálního druhu rýže jenž při vaření umožňuje získat kašovitou strukturu pokrmu je pouze jedna z mnoha variant rizota (ta italská). Naopak, rizota jsou v různých podobách, z různých surovin i podle různých názvů známa po celém světě.
V Čechách jsme koncem dvacátého století o italském kašovitém rizotu měli sotva ponětí (nebyl k mání ani patřičný druh rýže). I přesto bylo rizoto běžnou součástí našeho jídelníčku (inspirováno spíše balkánskou gastronomií). Vzniklo mnoho českých rizotových specialit. Proniknutím italského způsobu přípravy rizota do našich domácností se názor na rizoto (kašovitá vínem dochucená hmota versus rýžová směs celistvé struktury) nerozlučně rozdělil.

Nejen rýže může být základní surovinou pro rizota. I mnoho pokrmů z jiné základní suroviny, nežli je rýže, nazýváme jako rizota…

error: Kopírování obsahu je zakázané