Majonézová remuláda se žampiony a kapií

Základní domácí majonézu často „vylepšujeme“ přidáním dalších ingrediencí a surovin. Tím zhotovujeme dip s rustikální strukturou, kterému se říká remuláda (původně se jednalo o jemnou majonézovou omáčku se sardinkami a okurkami).

Některé suroviny nejprve tepelně upravujeme a teprve vychladlé zapracováváme do remulády.
Jiné ingredience můžeme použít přímo při výrobě majonézy…

Suroviny:

  • Základní domácí majonéza
    (ze šesti žloutků)
  • Žampiony cca 150g
  • Olej (slunečnicový, řepkový)
  • Kmín mletý cca 3 špetky
  • Kapie čerstvá (červená paprika) 1 větší
  • Hořčice plnotučná 1 lžička
  • Kurkuma cca 2 špetky
  • Mleté sušené chilli papričky
    cca 3 špetky
  • Sůl
  • Pažitka (petrželka nebo jiné čerstvé bylinky)
    1 hrst nakrájené

Postup:

Zhotovíme dostatečně tuhou majonézu ze šesti žloutků (recept v této kapitole).
Do majonézy rovnou při její výrobě vmícháme cca 2 špetky kurkumy (pro barvu remulády), několik špetek mletého chilli (pro lehkou pikantnost) a lžičku plnotučné hořčice (pro chuť). Dáme vychladit (dotuhnout) do lednice.
Omytou kapii podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky.
Nakrájíme pažitku nebo nasekáme petrželku (nepříliš najemno).
Opláchnuté a osušené žampiony (větší nejprve rozpůlíme) nakrájíme na tenké plátky.

Po dně pánve rozpálíme olej. Vhodíme nakrájené žampiony, dochutíme mletým kmínem a na středním stupni sporáku za občasného míchání (opatrně, abychom co nejvíce zachovali strukturu žampionů) pozvolna restujeme, dokud nezačnou „chytat barvu“ (trvá to cca 8 minut). Přimícháme nudličky kapie, které spolu se žampiony prohřejeme (ne dlouho, stačí cca 2 minuty). Odstavíme a necháme zcela vychladnout.

Do mísy s tuhou majonézou vmícháme orestované žampiony s kapií. Dle chuti dosolíme. Nakonec do remulády přimícháme nakrájenou pažitku nebo petrželku (můžeme si část ponechat na finální přizdobení).

Podáváme jako dip k pečeným, smaženým či grilovaným pokrmům.
Remuláda uzavřená ve sklenici vydrží v lednici několik dnů.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané