Před rokem jsme prezentovali širší výběr pokrmů, které rádi připravujeme v období křesťanských svátků připomínající narození Ježíše Krista zde v okně našich aktualit viz. „Tradiční vánoční menu“ .
Letos se soustředíme hlavně na opravdovou klasiku.“Máslová vánočka“ k vánočním svátkům neodmyslitelně patří a podle našeho podrobného a mnoha léty vyzkoušeného receptu ji zvládne snad každý. Samotná příprava a pečení vánočky má své kouzlo, které nelze nahradit kupovanými výrobky různé kvality v supermarketech (většinou velmi předraženými).
Podobné je to u další pečené sladké vánoční dobroty. „Biskupský chlebíček“ v domácím podání je totiž skvostný dezert vhodný nejen k štědrovečernímu stolu.Ano, dotkli jsme se našeho štědrovečerního menu, na kterém nán záleží snad nejvíce.
Kapr je jasným vítězem v dlouhodobé české vánoční tradici. V tento čas mají rybníkářské společnosti vždy žně, protože my spotřebitelé se neohlížíme po kvalitě ryby z bahen rybníků (je velký rozdíl v kvalitě masa kapra říčního a uměle dokrmovaného z rybníků). I to máme zohledněné (v podobě různých vychytávek) přímo v každém receptu z této ryby.
„Vánoční bramborový salát“ je nedílná příloha k našemu tradičnímu smaženému kapru či řízku z kuřecího nebo vepřového masa. Variací na ten „nejlepší rodinný bramborový salát“ je nepřeberně. Majonéza je častou ingrediencí. Tu nelze koupit v supermarketu (pouze syntetické náhražky) a poctivé výrobny z minulého století dávno vymizely. Takže pokud salát s majonézou, tak pouze majonézu vlastní výroby. To je základ domácí přípravy (nejen u vánočních pokrmů). Takže všem kuchtičkám a kuchtíkům: domácí produkt nelze udělat z jakýchkoliv syntetických náhražek (doma zhotovení majonézy trvá cca 10 minut viz. recept „Domácí majonéza„).
„Jihočeský černý kroupový kuba“ je bezmasé jídlo připravované nikoli na štědrovečerní tabuli, ale hlavně k nasycení během štědrého dne. U tohoto pokrmu je mnoho regionálních i rodinných variant. Tu naši jihočeskou vám předkládáme…
Pohodové vánoční svátky (nejen ve vaší kuchyni) přejí Jarda Hanka
Nejnovější komentáře