Okurkový salát s rajčaty a octovou zálivkou

Okurka setá (Cucmis sativus) je rostlina z čeledi tykvovité s tmavě zelenými plody, která pochází z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny. Z historických pramenů lze vyčíst, že na okurce si pochutnávali i staří Egypťané již před třemi tisíci lety. Postupem času lidé vyšlechtili dva základní druhy okurek – tzv. nakládačky a salátovky (polní nebo skleníkové, řečené též hadovky). Oba druhy se úspěšně pěstují i v našich zemích.

Salátové okurky obsahují více než 90% vody a kromě vitamínů, obsahují značné množství minerálních látek. Okurky jsou nízkoenergetické a díky většímu obsahu draslíku dokáží zcela přirozeným způsobem odvodňovat organizmus.

Klasický okurkový salát s rajčaty a octovou zálivkou je v našich domácnostech velice oblíbenou doplňkovou přílohou k pokrmům pečeným i smaženým a má své nezaměnitelné kouzlo, zvláště doplníme-li jej v době sezony o čerstvé zelené bylinky a rajčátka z naši zahrádky. Chuť, říz i případnou pikantnost octové zálivky na salát máme pouze ve svých rukou, proto množství dochucovacích ingrediencí uvádíme pouze orientačně…

Suroviny:

  • Salátová okurka 1 střední (cca 600g)
  • Rajčátka různých druhů cca 250g
  • Ocet cca 2cl
  • Sůl cca 1 lžička
  • Cukr krupicový cca 2 lžičky
  • Pepř černý (barevný) čerstvě mletý
    cca 2 špetky
  • Mleté chilli papričky
    (pouze pro zvýšení pikantnosti)
  • Nasekané čerstvé bylinky
    (hladkolistá petržel, kudrnka, pažitka) 1 hrst
  • Voda cca 1dl

Postup:

Salátovou okurku škrabkou na zeleninu zbavíme vrchní slupky a do větší mísy nastrouháme na hrubém struhadle. Na rozdíl od jogurtových salátů v tomto případě vodu, kterou okurka pouští nikdy nevyléváme, naopak okurkovou vodu plně využíváme v salátu.

Omytá rajčátka (z větších vykrojíme bubáka) nakrájíme na měsíčky (malá stačí přepůlit) a přidáme k okurce.

Čerstvé bylinky (hladkolistou petržel, kudrnku či pažitku) nasekáme hodně najemno.

Ve skleničce (hrníčku) si zhotovíme lák. V malém množství octa rozmícháme sůl, cukr, čerstvě mletý pepř. Pro větší pikantnost salátu můžeme přidat i mleté chilli papričky. Zalijeme přibližně jedním decilitrem vody (okurka další vodu pustí sama), řádně promícháme a necháme všechny ingredience spojit (cukr rozpustit). Lák ochutnáme a případně ještě přisladíme nebo přisolíme. Musíme počítat, že okurka pouštějící hodně vody, salát hodně zjemní.
Nakonec do láku přimícháme jemně nasekané bylinky (můžeme přidat rovnou do mísy k okurce s rajčaty).

Lákem zalijeme okurky s rajčaty, promícháme a dáme k řádnému vychlazení a rozležení do ledničky.

Jako doplňkovou přílohu k mnoha pokrmům, okurkový salát s rajčaty, můžeme doma podávat ve společné větší míse nebo servírujeme do jednotlivých malých misek.
Výhodou tohoto salátu je možnost delšího uchování (v chladu, v uzavřené dóze či sklenici vydrží několik dní).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané