Okurka setá (Cucmis sativus) je rostlina z čeledi tykvovité s tmavě zelenými plody, která pochází z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny. Z historických pramenů lze vyčíst, že na okurce si pochutnávali i staří Egypťané již před třemi tisíci lety. Postupem času lidé vyšlechtili dva základní druhy okurek – tzv. nakládačky a salátovky (polní nebo skleníkové, řečené též hadovky). Oba druhy se úspěšně pěstují i v našich zemích.
Salátové okurky obsahují více než 90% vody a kromě vitamínů, obsahují značné množství minerálních látek. Okurky jsou nízkoenergetické a díky většímu obsahu draslíku dokáží zcela přirozeným způsobem odvodňovat organizmus.
Klasický okurkový salát s rajčaty a octovou zálivkou je v našich domácnostech velice oblíbenou doplňkovou přílohou k pokrmům pečeným i smaženým a má své nezaměnitelné kouzlo, zvláště doplníme-li jej v době sezony o čerstvé zelené bylinky a rajčátka z naši zahrádky. Chuť, říz i případnou pikantnost octové zálivky na salát máme pouze ve svých rukou, proto množství dochucovacích ingrediencí uvádíme pouze orientačně…