Hlávkový salát s cherry rajčátky a jogurtovým dresinkem

Rozličné druhy hlávkového salátu patří k našim nejcennějším potravinám, a to pro svůj vysoký podíl organické vody – mezi 92 a 95% – a pro bohaté množství draslíku, sodíku, vápníku, a především hořčíku a železa. Obsahují dále důležité prvky jako křemík a fluor. V hlávkovém salátu najdeme skoro všechny nutné vitaminy.

S postupujícím jarem přicházejí i první sklizně z našich zahrádek, byť třeba z domácích skleníků či fóliovníků. I já jsem od své maminky dostal první, mladé, křupavé lístky hlávkového salátu. Neváhám a začerstva jej připravuji jako doplňkovou přílohu k nedělnímu obědu.
Čerstvost, jednoduchost, rychlost a mírná pikantnost. S těmito slovy souzní následující osvěžující recept na salát, který můžeme podávat k mnoha pokrmům nejen na jeře, protože jsou i letní a podzimní odrůdy hlávkových salátů…

Suroviny:

(na jednu mísu – cca 2-3 porce)

  • Mladé listy hlávkového salátu’
    cca 4 větší hrsti
  • Cherry rajčata cca 10ks
  • Bílý jogurt 150g
  • Dijonská hořčice ½ lžičky
  • Barevný čerstvě mletý pepř
  • Jemně mleté chilli papričky
  • Mletá hrubozrnná mořská sůl

Postup:

Opláchnuté čerstvé lístky hlávkového salátu studenou vodou necháme odkapat, přetrháme (nikdy salát nekrájíme) a vhodíme do mísy.
Prosolíme hrubozrnnou mletou solí.
Opláchnutá cherry rajčátka překrojíme.

Do bílého jogurtu vmícháme půl lžičky dijonské hořčice. Dochutíme čerstvě mletým barevným pepřem a mletými chilli papričkami. Promícháme.

Dresinkem přelijeme listy salátu. Doplníme překrojenými cherry rajčátky a okamžitě podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané