Bábovky jsou velice vděčné moučníky, které nám poskytují nepřebernou škálu možností a variací. A to jak v základním druhu (olejové, tvarohové, piškotové, jogurtové apod.), tak i ve volbě doplňkových ingrediencí. Při pečení bábovek máme možnost uplatnit vlastní nápady a různé kombinace. Co třeba jablíčka a vlašské ořechy?
Vřele doporučujeme k vyzkoušení…
Jablkovo-ořechová bábovka
Suroviny:
(1 střední bábovková forma)
- Mouka polohrubá 250g
- Cukr moučkový 150g
- Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
- Prášek do pečiva ½ sáčku (6g)
- Vejce 2ks
- Sůl 1 špetka
- Mléko plnotučné 0,5dl
- Olej slunečnicový nebo řepkový 1dl
- Citronová kůra z ½ citronu
- Citronová šťáva z ½ citronu
- Jablka 250g nastrouhaných
(3 malá - Vlašské ořechy 50g
- Máslo na vymazání formy
- Hrubá mouka na vysypání formy
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
Jablíčka zbavíme slupky i jadřince a nastrouháme na hrubém struhadle.
Vlašské ořechy nasekáme (ne příliš najemno).
Bábovkovou formu (včetně silikonové formy) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu předehřejeme na 170 °C.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků vyšleháme (se špetkou soli) tuhý sníh.
Žloutky s oběma cukry ve větší míse metlami vyšleháme dohladka a postupně zašleháme olej a mléko.
Do větší mísy vsypeme prosátou polohrubou mouku a prášek do pečiva, promícháme. Sypkou směs postupně přidáme do mísy ke žloutkové směsi.
Přidáme citronovou kůru i šťávu a nasekané ořechy. Promícháme. Nakonec lehce vmícháme bílkový sníh.
Těsto vlijeme do připravené bábovkové formy. Pečeme 60 minut ve středu trouby. Upečenou bábovku zkontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle (nesmí lepit, v opačném případě pečení chvilku prodloužíme) a vyndáme z trouby.
Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme. Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme zcela zchladnout.
Těsně před podáváním můžeme bábovku posypat moučkovým cukrem.