Jablkovo-ořechová bábovka

Bábovky jsou velice vděčné moučníky, které nám poskytují nepřebernou škálu možností a variací. A to jak v základním druhu (olejové, tvarohové, piškotové, jogurtové apod.), tak i ve volbě doplňkových ingrediencí. Při pečení bábovek máme možnost uplatnit vlastní nápady a různé kombinace. Co třeba jablíčka a vlašské ořechy?
Vřele doporučujeme k vyzkoušení…

Suroviny:

(1 střední bábovková forma)

  • Mouka polohrubá 250g
  • Cukr moučkový 150g
  • Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
  • Prášek do pečiva ½ sáčku (6g)
  • Vejce 2ks
  • Sůl 1 špetka
  • Mléko plnotučné 0,5dl
  • Olej slunečnicový nebo řepkový 1dl
  • Citronová kůra z ½ citronu
  • Citronová šťáva z ½ citronu
  • Jablka 250g nastrouhaných
    (3 malá
  • Vlašské ořechy 50g
  • Máslo na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

Jablíčka zbavíme slupky i jadřince a nastrouháme na hrubém struhadle.
Vlašské ořechy nasekáme (ne příliš najemno).
Bábovkovou formu (včetně silikonové formy) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu předehřejeme na 170 °C.

Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků vyšleháme (se špetkou soli) tuhý sníh.
Žloutky s oběma cukry ve větší míse metlami vyšleháme dohladka a postupně zašleháme olej a mléko.
Do větší mísy vsypeme prosátou polohrubou mouku a prášek do pečiva, promícháme. Sypkou směs postupně přidáme do mísy ke žloutkové směsi.
Přidáme citronovou kůru i šťávu a nasekané ořechy. Promícháme. Nakonec lehce vmícháme bílkový sníh.

Těsto vlijeme do připravené bábovkové formy. Pečeme 60 minut ve středu trouby. Upečenou bábovku zkontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle (nesmí lepit, v opačném případě pečení chvilku prodloužíme) a vyndáme z trouby.

Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme. Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme zcela zchladnout.
Těsně před podáváním můžeme bábovku posypat moučkovým cukrem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané