Předem namočíme rozinky do rumu tak, aby byly zcela ponořené a necháme (nejlépe přes noc) nasáknout. Nabobtnalé rozinky scedíme od přebytečného láku.
Troubu předehřejeme na 170 °C.
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou (i v případě použití silikonové formy).
Čokoládu nalámeme (překrájíme na nepříliš drobné kousky).
Oloupané banány nakrájíme na kolečka (těsně před zamícháním, aby nezešedly).
Z vajec oddělíme žloutky od bílků (žloutky dáváme do větší mísy, bílky do vyšší misky k vyšlehání sněhu).
Z bílků s přidáním špetky soli vyšleháme tuhý sníh (např. metlami ručního mixéru nebo metlou tyčového mixéru).
Žloutky ve větší míse (též metlami mixéru) vyšleháme dohladka. Postupně zašleháme cukr (moučkový i vanilkový), až vznikne pěna, do které vmícháme olej a mléko.
Ve větší míse smícháme prosátou polohrubou mouku a prášek do pečiva.
Sypkou směs přidáme do mísy ke žloutkové směsi. Promícháme do konzistence hladkého řidšího těsta, do kterého postupně (po lžících) vmícháme bílkový sníh. Nakonec opatrně přimícháme rozinky, kousky čokolády a kolečka banánu.
Těsto vlijeme do vysypané formy a dáme péci do středu rozpálené trouby na 60 minut. U tohoto těsta nemůžeme správné upečení zkontrolovat vpíchnutím špejle, protože banány samy o sobě lepí.
Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme. Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme mírně zchladnout.
Bábovku dáme na plech vyložený pečícím papírem a vrátíme na cca 5-7 minut do stále rozpálené trouby vytvořit zlatavou kůrčičku (hlídáme, aby se bábovka nepřipekla).
Takto rozpečená banánová bábovka s čokoládou a rozinkami je nejlepší ještě vlahá. Těsně před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem.
Jednotlivé porce můžeme doplnit šlehačkou, čerstvě vyšlehanou smetanou s vysokým procentem tuku…