Koláč babího léta s ostružinami, jablky a lískovými oříšky

Ostružiny jsou plodem ostružiníku (Rubus fruticosus), což je keř z čeledi růžovité. Planě roste na krajích lesů, pasek a luk. Kulturní odrůdy těchto rostlin pocházejí hlavně ze Severní Ameriky.
Ostružiník je nenáročný keř, který vyžaduje pouze chráněnou polohu a dostatečně prosluněné stanoviště. Počet druhů tohoto rodu je po celém světě obrovský (roste na všech kontinentech kromě Antarktidy a uvádí se více nežli 10 000 druhů). I v našich podmínkách je známo mnoho druhů ostružin na kdejaké zahradě u domu. Jednoduše je neodborně a podomácku nazýváme jako ostružiny zahradní. Plody ostružin se mohou lišit velikostí, barvou (od višňově červené, přes fialovou, až po černou) i chutí (sladkokyselé, kyselejší, trpčí). V ostružinách je obsaženo velké množství vitaminu C, ale obsahují také provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E a K, třísloviny, pektin, vlákninu a minerální látky, jako je draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo, takže jsou velmi zdravé a prospěšné pro lidský organismus.
Ostružiny v našich zeměpisných podmínkách dozrávají někdy již v srpnu, ale vrchol ostružinové sezony je v průběhu září, takže čerstvou ostružinu směle používáme do pokrmů v krásném období babího léta.
Totéž platí i o některých odrůdách jablek. Jinými slovy, máme před sebou suroviny na sezonní koláč babího léta (ostružiny i jablka jsme trhali okolo desátého září).
A co se týká lískových ořechů, ty mají v našem receptu dvojí význam. Kromě vyvážené chutě koláče si při křoupání oříšků vůbec neuvědomíme přítomnost semínek, které jsou nedílnou součástí čerstvých ostružin…

Suroviny:

(na koláč do dortové formy 22 cm)

  • Máslo 125g
    + na vymazání formy a hoblinky
  • Cukr krupicový 110g
  • Cukr vanilkový 20g (1 sáček)
  • Cukr třtinový cca 2 lžíce (na posypání)
  • Mouka hladká 100g
  • Mouka hrubá
    (na vysypání formy + obalení ostružin a jablíček)
  • Kypřící prášek do pečiva 12g (1 sáček)
  • Ostružiny 200g do těsta
    + na zdobení
  • Jablka 2 středně velká do těsta
    + 1 na zdobení
  • Lískové oříšky 100g
  • Skořice mletá cca 1 lžička
  • Vejce 3ks
  • Sůl 1 špetka

Postup:

Předem zajistíme změknutí másla v pokojové teplotě.
Ostružiny v cedníku propláchneme a necháme odkapat.
Jádra lískových oříšků opražíme na suché pánvi (několik minut při vyšší teplotě sporáku) a promnutím v utěrce zbavíme převážné části slupky. Oříšky nasekáme nebo nadrtíme (ne příliš najemno) a rozdělíme na dvě stejné části.
Odvážíme krupicový cukr a mouku (prosytím se mouka provzdušní) a do mouky rovnou přimícháme kypřící prášek do pečiva.
Jablka zbavíme slupky a jadřince. Dvě nakrájíme na tenké měsíčky do těsta, jedno na ještě tenčí plátky na zdobení.
Ostružiny (část ponecháme na zdobení) a měsíčky jablíček v míse obalíme v hrubé mouce (aby se v těstě udržely lépe rozložené).
Kulatou dortovou formu (s odnímatelnou obručí – stěnou) vymažeme máslem, na dno dáme vystřihnutý pečící papír, stěny vysypeme moukou.
Troubu předehřejeme na 180 °C.

Z vajec oddělíme bílky od žloutků. Žloutky dáme rovnou do robotové mísy, bílky do vyšší misky.
Z bílků (nejlépe metlou tyčového mixéru) vyšleháme tuhý sníh (pro lepší tuhost přidáváme špetku soli)

Do mísy ke žloutkům přidáme krupicový a vanilkový cukr, a metlou (nejlépe s pomocí robota) vyšleháme do pěny. Dále postupně (po lžících) za stálého míchání přidáváme hladkou mouku s kypřícím práškem a vypracujeme hladké těsto. Mísu vyjmeme z robota, další suroviny vmícháváme ručně (nejlépe stěrkou).
Do těsta zapracujeme polovinu oříšků, bílkový sníh a v mouce obalené ostružiny a jablíčka. Těsto přendáme do připravené dortové formy a uhladíme.
Na vrch poklademe plátky jablek a ozdobíme ostružinami.

Koláč pečeme ve středu předehřáté trouby cca 45 minut. Správné upečení kontrolujeme vpichem špejle (nesmí lepit). Na závěr koláč posypeme druhou částí nasekaných oříšků a poprášíme třtinovým cukrem. Troubu přepneme na funkci „horní gril“ a chvilku dopékáme (2-3 minuty), dokud nezačne cukr mírně karamelizovat (nyní koláč hlídáme, nesmíme oříšky a cukr spálit).
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a sejmeme obruč dortové formy.

Křehký koláč babího léta porcujeme přímo na spodním díle dortové formy a servírujeme (cukrářskou lopatkou, nebo širokým nožem na plocho) na talíře.
Skvělým doplňkem k tomuto koláči je neslazená, čerstvě vyšlehaná smetana (šlehačka)…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané