Perníkové koření je směs koření, které se používá k přípravě nejen klasického perníku (jehož původní receptura se však skládala pouze z medu, mouky a pepře), ale i jiných perníkových pokrmů.
Není jednotný recept na pravou perníkovou kořenící směs. Používá se v různých poměrech několik základních druhů koření a ingrediencí (mleté plody badyánu, nového koření, anýzu, kardamonu, koriandru a fenyklu, mleté skořice, hřebíčku a citronová kůra), které však mohou být obměňovány.
Jistě, mohli bychom si dát tu práci a sestavit originální poměr své perníkové směsi, ale pouhý nákup zmíněných druhů koření by jistě od pečení perníkového koláče každou hospodyňku odradil. Perníkových směsí je na našem trhu dostatek a ještě k tomu i ve formě dochuceného kypřícího prášku, který bychom do koláče stejně přidávali. Ano, některé směsi koření (protože je lépe nenamícháme) a kypřící prášky nebereme ani v domácí kuchyni jako velké zlo průmyslových polotovarů.
Lité těsto s perníkovým nádechem, dochucené a do tmavé barvy zbarvené kakaem je základem našeho perníkového koláče. Ten přímo v těstě chuťově doplňujeme sušenými brusinkami naloženými v červeném víně a samozřejmě promazáváme oblíbenou marmeládou (nejlépe z domácích zásob).
Citronová glazura perníkový koláč se sušenými brusinkami vhodně doplňuje…