Jogurtový koláč s ostružinami

Pečení koláčů je u nás v českých zemích dlouholetá tradice. Zvláště nad koláčem pečeným na plechu se nám vybaví vzpomínka na naši maminku či babičku. Těchto klasických koláčů známe mnoho.
Jednoduché jogurtové koláče jsou velmi oblíbené pro svou vláčnost i nenáročnost na přípravu. Náš ostružinový koláč si můžeme obměnit celou škálou jiného ovoce, lesních nebo zahradních plodů (borůvky, maliny, angrešt, rybíz, švestky, meruňky apod.). Podle sladkosti či kyselosti použitých plodů a naší chuti náležitě přislazujeme. Základní recept však zůstává stejný…

Suroviny:

(na jeden plech)

  • Ostružiny cca 250g
  • Bílý jogurt 300g
  • Polohrubá mouka 320g
    + na vysypání plechu
  • Máslo na vymazání plechu
  • Cukr krystal nebo krupice 160
  • Vejce 2ks
  • Prášek do pečiva 1 sáček (13g)
  • Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
  • Rum 0,5dl
    nebo pár kapek mandlové tresti

 

Na drobenku:

  • Máslo 80g
  • Hrubá mouka 100g
  • Cukr krupice 80g

Postup:

Předem připravíme drobenku.
V míse smícháme máslo pokojové teploty s hrubou moukou a cukrem. Promícháváme (nejlépe rukami) tak dlouho, dokud nevznikne rovnoměrně hrudkovitá směs.

Předehřejeme troubu na 200 °C.
Plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Do hnětací mísy vyklepneme vejce, vsypeme mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidáme bílý jogurt, rum (nebo mandlovou tresť). Vypracujeme řídké těsto (robotem nebo ručně).

Připravené těsto vlijeme na plech a poklademe ostružinami.
Posypeme připravenou drobenkou.

Pečeme ve středu trouby, nezakryté cca 30 minut. Vyndáme z trouby a před porcováním necháme zchladnout.

Jogurtový koláč je nejlepší čerstvě upečený, ještě vlahý.
Porcujeme ostrým nožem přímo na plechu na libovolně velké kousky…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané