Grilovaný kuřecí steak na saturejce s fazolovými lusky v šunce

Velice jednoduchý a chutný recept k našemu grilu. A tak to při venkovním grilování má být. Vždyť zde platí dvojnásob, že vaření (grilování) je zábava!

U tohoto receptu dodržujeme základní pravidlo při nakládání masa ke grilování. Používáme (kromě nezbytné soli a oleje) hlavně stěžejní surovinu (saturejku), která dává pokrmu jasnou základní chuť i vůni. Doplňkové ingredience slouží pouze ke zvýšení pikantnosti či sladkosti…

Rozpálený gril tradičně využíváme i ke zhotovení příloh doplňků. V tomto případě (kromě grilované cibulky) na fazolové lusky, které jsou v kombinaci s kvalitní šunkou, slaninou nebo uzeným opravdu lahůdkou.

Další přílohy a dipy záleží dle momentální chuti, případně přání našich hostů při grilovacím párty…

Suroviny:

(2 porce)

  • Dva celé kuřecí stehenní steaky
    po cca 200g
  • Olej na naložení
  • Sůl (nejlépe hrubozrnnou z mlýnku)
  • Barevný pepř (čerstvě mletý)
  • Mleté chilli papričky
  • Med 1 lžíce
  • Čerstvá saturejka (několik stonků)
  • Fazolové lusky, mohou být mražené
    (čím delší, tím lepší)
    cca 5-7 ks na jeden závitek
  • Plátky šunky 1-2 na jeden závitek
    (můžeme použít též moravské uzené, cikánku,
    debrecínku, kladenku apod.)
  • Cibule jako doplněk

Postup:

Kuřecí stehenní steaky (nenaklepáváme) z obou stran posolíme, popepříme čerstvě mletý barevným pepřem, přidáme mleté chilli, lehce zakápneme medem vložíme lístečky i celé stonky saturejky a přidáme olej z obou stran masa (nemusí však příliš plavat).
Takto naložené maso necháme alespoň hodinu v pokojové teplotě marinovat (lepší varianta je zakryté nechat v lednici do druhého dne, v tomto případě maso vyndáme z lednice alespoň hodinu před zpracováním).

Krátce před grilováním zabalíme rozmrazené fazolové lusky do šunky, v našem případě do zauzené krkovice (silnější nebo zdvojené tenké plátky krájené na nářezáku), a lehce namočíme v oleji u naloženého masa.
Stejným způsobem máčíme v oleji i oloupanou cibuli (větší rozpůlíme).

Rozpálený gril ztlumíme na minimum (výhoda plynových grilů), jinak dbáme, aby v grilu nebyl příliš velký žár (grilujeme při teplotě cca 230 °C ) a vložíme na tál nejprve maso (bez stonků saturejky). Gril zavíráme (případně víko podkládáme), ale maso kontrolujeme, zda se příliš nepálí. Po cca 5ti minutách steaky otočíme.
V tuto dobu přidáme zabalené lusky i cibulky (nejlépe ne na rošt, ale na tál se zbytky oleje), které postupně obracíme. Po dalších cca 5-7 minutách by maso mohlo být hotové (můžeme zkontrolovat naříznutím do nejsilnější části), taktéž i lusky s cibulkou. Maso vyjmeme z grilu, necháme minutku odpočinout a podáváme se závitky a grilovanou cibulkou.

Dnes jsme k našemu steaku připravili pečené hranolky z červené řepy.
Jako další vhodná příloha je na grilu rozpečená bagetka, kterou můžeme zvýraznit olivovou tapenádou. Doplnění grilovaného steaku vhodným dipem je též namístě (domácí recepty najdete v této knize).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané