Dokonalá pecka ve sféře domácích českých moučníků z listového těsta. Velice jednoduchý recept na „Žloutkové řezy” nazývám často takovým hezkým podvodem. Žloutkové, bez použití jediného žloutku. Právě tato příprava vanilkového krému je vhodná pro naše domácí kuchtění. Vyloučíme použití těžších vaječných žloutků, smetany a vanilkového lusku, který nekoupíme v každém obchodě. A nějakému ztužovači (kromě pudingu) bychom se stejně nevyhnuli.
Snadnost přípravy těchto řezů však můžeme prezentovat pouze až po náročné přípravě listového těsta.
Bez toho celý recept ztrácí smysl!
Při výrobě těchto lahodných řezů v lehkém křupavém listovém těstě, je nutné zmínit i vrchní glazuru.
Záměrně užíváme slovo glazura (lehké potření), protože jakákoli představa polevy by výsledek naši práce mohla znehodnotit
Příprava domácího listového těsta je časově náročná záležitost. Z tohoto důvodu nelze nikomu zazlívat zakoupení tohoto polotovaru. Recept na jeho zhotovení však nemůže chybět ani v naši knize, protože není nad vlastní domácí listové těsto, které je křehké a křupavé, nádherně lístkuje a je skvělé i několik dní po upečení. To v žádném případě nelze očekávat od listového těsta kupovaného.
Domácí (i rychlé) listové těsto má nádhernou žlutavou barvu a máme jistotu, jaké ingredience používáme, a že není nadité různými éčky, konzervanty nebo barvivy.
Nebojme se připravit si domácí listové těsto „rychlým” způsobem. Je velice jednoduché a časově méně náročné o několik hodin, nežli těsto z receptur našich babiček. Voní máslem a dobře se s ním pracuje. Po jeho použití při přípravě pokrmů (sladkých i slaných) se budeme jen těžko vracet k listovým těstům kupovaným.