Vajíčko je symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. Z gastronomického pohledu si vajec nejvíce užíváme o Velikonocích. Koledníci přinášejí na velikonoční pondělí vykoledovaná vajíčka, převážně ve vařeném stavu. Nebo se naopak do domácnosti nedostaví tolik koledníků, aby zodpovědná hospodyňka udala všechna (jak jinak nežli uvařená a obarvená) vajíčka. A právě těsně po velikonočních svátcích přicházejí v našich domácnostech na řadu recepty na pomazánky a vajíčkové saláty, protože vařená vejce nevydrží ani v ledničce věčně.
Tradiční jsou vajíčkové saláty majonézové s doplněním zeleninou převážně nakládanou či mraženou, které jsou s domácí majonézou výborné. V našem originálním receptu na salát z vařených vajec jsme však pro odlehčení použili zakysanou smetanu a méně v salátech používanou zeleninu naloženou – sušená rajčata nakládaná v oleji. Salát doplňujeme surovinami (uzené maso, kvalitní sýr), které zaručí sytý hlavní chod podávaný pouze s pečivem.
V receptu prozradíme, jak připravit vajíčkový salát spojených chutí a zároveň hezký k servírování, který přijde jistě vhod nejen po velikonoční pomlásce.