Základní význam vajec domácí drůbeže je v první řadě biologický, tj. zajistit reprodukci daného druhu. Slepičí vejce slouží také jako vejce konzumní a jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky. Střídmá konzumace vajec nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Lidské tělo si v játrech vyrábí přibližně 75% potřebného cholesterolu, vliv stravy je tedy málo významný. Cholesterol je nezbytný pro správné fungování lidského organismu, je součástí buněčných membrán, slouží k syntéze hormonů, žlučových kyselin a vitamínu D. Problematický je oxidovaný, vysokou teplotou poškozený, cholesterol, méně vhodná jsou tedy smažená vejce. Nejlépe stravitelná a nejzdravější jsou naopak vejce vařená , samozřejmě vejce (žloutky) tepelně neupravené, například v majonéze.
Mýtus o škodlivosti přílišného konzumování vajec byl již dávno vyvrácen i proto, že vajec se jednoduše přejíme, takže nadměrná konzumace opravdu nehrozí a můžeme si v klidu dopřát domácí vajíčkový salát třeba s majonézou. Ovšem s majonézou doma připravenou z čerstvých vaječných žloutků (nikoli vaječné sušiny) a bez zcela zbytečné škály éček. Ostatně, naši majonézu máme již dobře dochucenou a to výrazně ovlivňuje chuť celého salátu…