Barevná velikonoční nádivka s pórkovou bramborovou kaší a zelným salátem s mrkví

Očekávaný příchod jara je spojovaný se svěžími barvami. Proto velikonoční masovou nádivku zpestřujeme několika barevnými surovinami. Krásnou mozaiku vytvoříme nejen zelenými bylinkami, ale třeba i přidáním kousku červené kapie. A pokud nemáme možnost si natrhat mladé kopřivy, nahradíme je například listy špenátu nebo polníčkem.

Nádivkou obyčejně plníme masa. Tento druh nádivky s přidáním masa je však vhodný spíše jako samostatný pokrm, třeba s vhodnou přílohou. Nádivka je jedno z mnoha tradičních jídel připravovaných během velikonočních svátků (proto „Velikonoční nádivka“). Proč si ji ale neupéci i častěji? Vždyť suroviny na ni jsou k dostání celoročně.

Suroviny:

Suroviny na nádivku:

(2 menší chlebíčkové formy)

  • Uzené vepřové maso (ocásek, plec, kýta,
    krkovička, moravské uzené apod.) 250g
  • Kuřecí maso
    (prsa nebo stehenní plátek) 200g
  • Slanina 100g
  • Bílé pečivo (rohlíky, housky, veka…)
    den staré cca 5 rohlíků
  • Vejce 8ks
    (z toho 3 uvařená natvrdo)
  • Mléko 2dl
  • Listy mladých kopřiv nebo špenátu
    či polníčku 4 hrsti
  • Petrželová nať 3 hrsti
  • Pórek 2hrsti nakrájeného
  • Červená paprika (kapie) 1 menší
  • Cibule 1 střední
  • Pepř celý cca 10 kuliček
  • Nové koření cca 6 kuliček
  • Bobkový list 4 lístky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř černý
    nebo barevný
  • Muškátový oříšek
    (mletý nebo nastrouhaný)
  • Strouhanka na vysypání formy

 

Suroviny na pórkovou bramborovou kaši:

(2-3 porce)

  • Brambory (ne rané) 4 střední
  • Mléko podle potřeby
  • Máslo 2 lžíce
  • Sůl
  • Pórek cca 2 hrsti nakrájeného
  • Voda na vaření

 

Suroviny zelný salát s mrkví:

  • Hlávkové bílé ¼ malé hlávky
  • Mrkev 1 malá
  • Sůl
  • Cukr
  • Pepř bílý mletý
  • Olej rostlinný 1 lžíce
  • Citronová šťáva cca z ½ citronu

 

 

Postup:

Postup na nádivku:

Uzené maso dáme vařit spolu s kuřecím do vody pouze lehce osolené (1 lžička) s přidáním celého pepře, nového koření, bobkového listu a celé oloupané cibule. Vaříme středním varem. Po půl hodině vyndáme kuřecí maso a uzené dovaříme ještě další hodinu. Veškeré maso necháme zcela vychladnout a nakrájíme jej na větší kostičky.

Bílé pečivo nakrájíme na větší kostičky (cca 2cm) a necháme okorat.
Pórek nakrájíme na tenká kolečka a papriku na drobné kousky.
Tři natvrdo uvařená vejce nakrájíme na větší kousky.
Slaninu nakrájíme na asi centimetrové kostičky a krátce na pánvi orestujeme (pouze dosklovata).

Z ostatních syrových vajec oddělíme bílky od žloutků.
Žloutky metlou rozšleháme s mlékem.
Nakonec (těsně před přidáním) vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh.

Listy mladých kopřiv (špenátu či polníčku) nespařujeme! Pouze je propláchneme horkou vodou a necháme odkapat.

V dostatečně velké míse všechny nakrájené suroviny dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a řádně smícháme. Přidáme žloutky s mlékem, znovu promícháme. Nakonec vmícháme listy kopřiv (špenátu, polníčku) a zjemníme sněhem z bílků.

Troubu předehřejeme na 180 °C.
Tukem z vyrestované slaniny vytřeme formy, které ještě vysypeme strouhankou a naplníme nádivkovou směsí. Dáme péci do středu vyhřáté trouby.
Pečeme cca 50 minut.

Upečenou nádivku necháme ještě ve formě zcela vychladnout, aby šla dobře vyklopit a lépe se krájela. Těsně před podáváním můžeme plátky znovu ohřát.

 

Postup na pórkovou bramborovou kaši:

Oškrábané opláchnuté brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit (zcela ponořené ve větším hrnci) do vody osolené 1-2 lžičkami soli (záleží, kolik jsme zvyklí solit, ale vždy tak, abychom kaši již nemuseli dále přisolovat).
Brambory vaříme cca 30 minut do úplného změknutí. Nedostatečně uvařené brambory by při šlehání vytvářely hrudky!

Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo a důkladně rozšťoucháme. Poté za postupného přidávání teplého mléka metlami šleháme do potřebné, husté konzistence (připravujeme kaši, nikoli pyré, které bývá řidší).

Do hotové bramborové kaše vmícháme jemně nakrájený pórek.

 

Postup na zelný salát s mrkví:

Hlávkové zelí zbavené košťálu co nejjemněji nakrouháme do větší mísy.
Najemno přistrouháme očištěnou mrkev.
Dochutíme solí, cukrem, bílým mletým pepřem a citronovou šťávou.
Zakápneme trochou rostlinného oleje, řádně promícháme a necháme v chladu odležet.
Následně můžeme salát ještě dochucovat. Chutě v zelném salátě se spojují pomaleji, proto jej připravujeme nejlépe den před podáváním.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané