Tvarohové broskvové řezy s likérem

Ovocné moučníky spojené s tvarohem vždy zaručují výbornou kombinaci chutí, kterou ještě v tomto případě podtrhujeme vhodně zvoleným likérem. A to vše v řezu s krásnou mozaikou. Není co řešit. Jak tedy na tvarohové řezy s likérem?

Náměty k našim kulinářským výrobkům vyhledáváme různým způsobem. Jako motivace k tomuto moučníku nám posloužil recept z laciného časopisu, který jsme však museli od základu upravit tak, aby se moučník opravdu povedl. Broskev jsme jako základní surovinu zachovali (použili jsme čerstvou na rozdíl od zavařené z původního receptu), stejně tak jako základ pro náplň našeho řezu – tvaroh. Likér (Amaretto) jsme zakomponovali přímo do náplně. Vhodné doplnění mandlemi (v těstě i na zdobení), které se chuťově snoubí se zvoleným likérem (Amaretto je likér se sladko-hořkou chutí s vůní mandlí) je jistě vynikající nápad pro tento zákusek…

Suroviny:

(1 menší forma cca 20 x 10 x 7cm)

  • Hladká mouka 200g
  • Sůl 1 špetka
  • Máslo 90g
  • Mleté mandle 60
  • Moučkový cukr 50g
  • Vejce 1ks
  • Sušené fazole na zatížení těsta
  • Tvarohová náplň s likérem
    a broskvemi
  • Vejce na potření 1ks
  • Mandlové lupínky 50g

 

Suroviny na náplň:

  • Měkký tvaroh 250g
  • Pomazánkové máslo 80g
  • Krupicový cukr 80g
  • Smetana 33 % 100ml
  • Žloutky 3ks
  • Vanilkový pudingový prášek 3 lžíce
  • Moučkový cukr 50g
  • Likér Amaretto 50ml
  • Broskve čerstvé, vypeckované 4-5ks

Postup:

Začneme přípravou těsta a upečením korpusu na řezy.

Včas zajistíme pokojovou teplotu másla.
Na vál prosejeme hladkou mouku (kvůli provzdušnění). Přidáme změklé špetku soli, máslo, cukr, mleté mandle a rozklepnuté vejce. Přímo na pracovní ploše (vále) rukama zpracujeme v hladké těsto.
Těsto zabalíme do alobalu nebo potravinářské folie a necháme „vyzrát” (nejlépe do druhého dne) v lednici.

Odležené těsto rozdělíme na jednu a dvě třetiny. Třetinu zatím odložíme a ze dvou třetin vyválíme plát vysoký cca 3 mm obdélníkového tvaru.
Menší hranatou formu vyložíme takto připraveným plátem těsta (není potřeba do formy vkládat pečicí papír ani ji nikterak vymazávat). Necháme v chladu ztuhnout.

Na ztuhlé těsto položíme alobal a vsypeme suché fazole, které těsto zatěžkají a při pečení si korpus udrží správný tvar.

Troubu předehřejeme na 180 °C .
Zatěžkané těsto fazolemi pečeme 15 minut ve středu trouby.
Vyndáme z trouby, odstraníme alobal s fazolemi (fazole nevyhazujeme, dají se dále běžně spotřebovat) a necháme vychladnout.

Připravíme náplň.

Čerstvé broskve vypeckujeme a ponecháme překrojené na polovinu (pouze část nakrájíme na plátky, které odložíme až na zdobení).

V míse promícháme (nejlépe pomocí robota s metlou) tvaroh s pomazánkovým máslem. Postupně po troškách přidáváme smetanu, žloutky, pudingový prášek, cukr a likér Amaretto. Důkladně promícháme.
Odloženou třetinu těsta rozválíme na plát (přibližně do tvaru půdorysu formy).

Hotovou náplň rozetřeme na předpečený korpus a navrch poklademe půlkami broskví. Přikryjeme připraveným plátem těsta a okraje důkladně přitiskneme. Povrch propíchneme vidličkou.
Moučník pečeme tentokrát v troubě předehřáté na 165 °C nejprve 20 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme odloženými plátky broskví a posypeme mandlovými lupínky. Dopečeme dalších 20 minut.
Vyndáme z trouby, necháme zchladnout a poté vychladit.

Před podáváním krájíme řezy s krásnou mozaikou z broskví a tvarohu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané