Šátečky z listového těsta s tvarohem a brusinkami

Již od dětství miluji listové těsto doplněné tvarohem a rozinkami. Často si tvarohové šátečky (trojhránky) koupím hotové jen tak do ruky v některém pekařství.

Proč si nedopřát tento skvělý a jednoduchý moučník doma čerstvě vytažený z trouby? Neváhám a žádám Hanku, aby mně tvarohové šátečky upekla. Se sušenými brusinkami místo rozinek jsou ještě luxusnější…

Suroviny:

  • Listové těsto 400g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Tvaroh měkký plnotučný 250g
  • Cukr 150g
  • Brusinky sušené 80g
  • Víno růžové nebo rum na namočení
    brusinek
  • Vejce 2ks na potření
  • Mouka hladká na pomoučení válu

Postup:

Brusinky namočíme do růžového vína tak, aby byly zcela ponořené (můžeme použít i rum) a necháme nejlépe přes noc, aby krásně nabobtnaly a vsákly do sebe tekutinu.

Tvaroh v míse smícháme s cukrem a brusinkami. Dáme vychladit.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.

Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto do čtvercového tvaru o síle 3 mm. Těsto nakrájíme na čtverce o rozměrech cca 15x15cm. Každý čtverec naplníme tvarohovou náplní, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přeložíme nakoso. Okraje pevně spojíme a prsty nebo vidličkou kraj ještě jednou utěsníme.

Šátečky položíme na připravený plech s pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Těsně před koncem pečení šátečky znovu potřeme zbývajícím vajíčkem.

Šátečky jsou výborné teplé i vychladlé jen tak do ruky. Při podávání je však můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo dle libosti přidat zakysanou smetanu či domácí šlehačku.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané