Skvělý a přitom velice jednoduchý recept z pouhých čtyř surovin (z pěti při použití broskví čerstvých), při kterém nejsme vázáni na broskvovou sezónu. Na tento moučník totiž můžeme vypeckovat broskve čerstvé nebo použít broskve kompotované, půlené…
Broskve v listovém těstě
Suroviny:
(4 šátečky)
- Listové těsto 400g
(recept v kapitole „Domácí polotovary“) - Broskve čerstvé nebo kompotované
(půlené, vypeckované) 8 větších půlek - Marmeláda (druh dle chuti) 4 lžičky
- Vejce 1ks
- Třtinový cukr na posypání broskví
(pouze čerstvých)
Postup:
Čerstvé broskve nařízneme (směrem od stopky) na polovinu až k pecce. Rozlomíme napůl a vyjmeme pecky.
Půlky broskví posypeme třtinovým cukrem.
V případě použití broskví kompotovaných (půlených), broskve scedíme od nálevu a necháme důkladně odkapat.
Vyklepnutá vejce v misce rozšleháme.
Troubu rozpálíme na 210 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Listové těsto rozválíme do čtverce (výška těsta cca 3 mm). Plát rozdělíme na 4 díly. Na každý díl klademe půlku broskve důlkem po pecce nahoru. Důlek naplníme lžičkou marmelády a přiklopíme druhou polovinou broskve.
Rohy těsta přehneme přes broskve, spojíme do tvaru šátečku.
Přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Těsto potřeme rozšlehanými vejci a dáme péci do středu předehřáté trouby. Pečeme nejprve 20 minut. Šátečky znovu potřeme zbylým vejcem a dopečeme ještě 10 minut. Vyndáme z trouby a necháme zchladnout.