Kynuté knedlíky s borůvkami a malinami

Absolutně česká klasika v podání sladkých pokrmů či moučníků. Recepty našich maminek, babiček, prababiček na tento pokrm jsou více méně totožné. Je jistě několik možností, jakým způsobem připravit správné těsto na kynuté knedlíky, ale tento výsledný obal okolo ovoce nikdo jiný na světě nevymyslel. S dobrým kynutým těstem mívají problém domácí hospodyňky a kuchtíci v celé Evropě a ve světě tento pojem často ani neznají.

My tento problém s těstem nemáme, kynuté těsto používáme nejen k přípravě klasických houskových knedlíků, ale i k výrobě sladkého pokrmu (i díky tomu, že u nás běžně koupíme mouku mletou na různou hrubost, tedy i polohrubou). Daleko vice řešíme dostupnou náplň sladkých knedlíků.
Podle zvolené náplně knedlíky pojmenováváme. Samozřejmě využíváme zahradní i lesní plody ovoce…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Mouka polohrubá 500g
    + na podsypání válu
  • Droždí 42g (1 kostka)
  • Cukr krupice 1 lžíce
  • Sůl 2 špetky
  • Mléko polotučné 250ml
  • Vejce 1ks
  • Čerstvé borůvky cca 300g
  • Čerstvé maliny cca 150g
  • Tvrdý nastrouhaný tvaroh
    a moučkový cukr na posypání
  • Rozehřáté máslo na přelití

Postup:

Vejce a droždí předem vyndáme z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.
Mléko na plotně zahřejeme na vlažnou teplotu.

Do velkého hrnce (kastrolu) dáme vařit vodu se špetkou soli (až po vykynutí těsta).

Polohrubou mouku prosejeme (tím ji provzdušníme) do hnětací mísy robotu.
Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zasypeme cukrem. Zalijeme polovinou vlažného mléka a lehce poprášíme moukou.
Mísu přikryjeme utěrkou a umístíme na teplé místo (velice dobře poslouží trouba zavlažená na 35 °C). Po 15-20 minutách vzejde kvásek.
Dále do mísy přilijeme zbytek vlažného mléka, přidáme rozklepnuté vejce a špetku soli. Za pomoci robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké těsto, které přendáme do kynoucí mísy a zakryjeme víkem. Dáme kynout na teplé místo (opět poslouží vlažná trouba) na cca 1 hodinu.

Dobře vykynuté, nadýchané těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu (vál) a rukama lehce propracujeme.
Válečkem vyválíme plát tlustý cca půl centimetru, který nožem nebo rádélkem rozdělíme na díly (velikost volíme podle chtěné velikosti knedlíků).
Do středu každého dílu těsta umístíme část borůvek a malin. V rukách zabalíme tak, aby těsto bylo dokonale spojené.
Jednotlivé knedlíky odkládáme na připravený tácek.

Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody (podle velikosti hrnce třeba na několik várek) a vaříme částečně přiklopené. Vaříme 8-12 minut (podle velikosti knedlíků), v polovině času knedlíky otáčíme. Uvařené knedlíky opatrně vyndáváme pomocí cedníčku či obracečky a okamžitě horké servírujeme.

Při podávání kynuté knedlíky s borůvkovo-malinovou náplní doplňujeme strouhaným tvarohem, sypeme moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané