Vejce a droždí předem vyndáme z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.
Mléko na plotně zahřejeme na vlažnou teplotu.
Do velkého hrnce (kastrolu) dáme vařit vodu se špetkou soli (až po vykynutí těsta).
Polohrubou mouku prosejeme (tím ji provzdušníme) do hnětací mísy robotu.
Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zasypeme cukrem. Zalijeme polovinou vlažného mléka a lehce poprášíme moukou.
Mísu přikryjeme utěrkou a umístíme na teplé místo (velice dobře poslouží trouba zavlažená na 35 °C). Po 15-20 minutách vzejde kvásek.
Dále do mísy přilijeme zbytek vlažného mléka, přidáme rozklepnuté vejce a špetku soli. Za pomoci robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké těsto, které přendáme do kynoucí mísy a zakryjeme víkem. Dáme kynout na teplé místo (opět poslouží vlažná trouba) na cca 1 hodinu.
Dobře vykynuté, nadýchané těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu (vál) a rukama lehce propracujeme.
Válečkem vyválíme plát tlustý cca půl centimetru, který nožem nebo rádélkem rozdělíme na díly (velikost volíme podle chtěné velikosti knedlíků).
Do středu každého dílu těsta umístíme část borůvek a malin. V rukách zabalíme tak, aby těsto bylo dokonale spojené.
Jednotlivé knedlíky odkládáme na připravený tácek.
Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody (podle velikosti hrnce třeba na několik várek) a vaříme částečně přiklopené. Vaříme 8-12 minut (podle velikosti knedlíků), v polovině času knedlíky otáčíme. Uvařené knedlíky opatrně vyndáváme pomocí cedníčku či obracečky a okamžitě horké servírujeme.
Při podávání kynuté knedlíky s borůvkovo-malinovou náplní doplňujeme strouhaným tvarohem, sypeme moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.