Čočku (předem nenamáčíme) v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou (jakostní netřeba přebírat).
Do čajového sítka vložíme divoké koření (pepř celý, nové koření a bobkové listy).
Oloupaný velký stroužek česneku přepůlíme a plochou stranou nože rozmáčkneme.
Oškrábanou mrkev nakrájíme na cca 1cm velké kostičky.
Na stejně velké kostičky nakrájíme nakládané okurky a jednu oloupanou střední cibuli.
Velkou oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtiny.
Vejce uvařená natvrdo (cca 10 minut ve vodě se lžící octa a špetkou soli, aby nepraskla) zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme si ponechat měsíčky vajec na přizdobení hotového salátu).
Vařené (případně pečené) uzené maso nakrájíme na nepříliš drobné kousky.
Propláchnutou čočku dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (cca 4cm nad čočku). Vložíme sítko s kořením, přihodíme rozmáčknutý česnek a dáme vařit (sporák zatím naplno). Jakmile se čočka začne vařit, přidáme lžičku soli, 2 lžičky cukru a citronovou šťávu. Sporák ztlumíme tak, aby se čočka vařila pozvolna.
Vaříme nejprve 7 minut. Zde je potřeba zmínit, že celková délka vaření čočky je u různých druhů odlišná, proto kontrolujeme bod zlomu její tvrdosti!
Poté přidáme mrkev a čtvrtky cibule a dále dovaříme do doby změknutí čočky (cca dalších 10-15 minut). Sporák průběžně regulujeme k dosažení mírného varu.
Měkká čočka, poloměkká mrkev a cibule nerozvařená, to je správná konzistence naší čočkové směsi na salát!
Přes cedník čočku scedíme a dáme vychladnout.
Zcela vychladlou čočku ve větší míse smícháme s pokrájeným uvařeným uzeným masem a nakrájenou okurkou a cibulí. Salát dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Zjemníme vmícháním bílého jogurtu. Nakonec opatrně přimícháme nakrájená vejce a salát dáme vychladit.
Čočkový salát podáváme jako samostatný pokrm s pečivem, nebo jako hlavní přílohu k pečeným a uzeným masům (v tomto případě bez uzeného přímo v salátu).