Čočka (Lens culinaris) je z hlediska potravinářského využití nejžádanější luštěninou (luskovinou). Požaduje se jemná chuť, tenká slupka, dobrá vařivost a stejnobarevnost. A právě různá barevnost a velikost čočky jsou nejvíce viditelná kritéria pro její různé druhy. Pryč jsou časy, kdy na trhu v Československé republice byla k mání pouze základní zelená či hnědá čočka. Dnes si v každém supermarketu můžeme vybrat čočku z různých světových regionů podle velikosti i barvy.
A právě různorodost čočky nám dává mnoho podnětů ke kuchyňskému zpracování. Samou radostí se mnohdy nemůžeme rozhodnout pro druh čočky třeba na salát. Ať nakonec zvolíme druh jakýkoli, musíme mít na paměti, že každá čočka vyžaduje odlišnou dobu tepelné úpravy a vaří se vždy jednotlivě.
Čočkový salát může mít mnoho variant nejen podle barevnosti čočky, ale i zvolením doplňkových surovin a ingrediencí. Zelené fazolové lusky, olivy plněné papričkami společně s bílým jogurtem ladí přímo dokonale…