Na Silvestra po půlnoci, tedy vlastně v prvních minutách Nového roku, je v českých zemích dobrým zvykem podávat ovarové koleno. Má to svůj význam. Žaludek je při konzumaci alkoholu potřeba trochu promastit a teplé jídlo se po přívalu chlebíčků a jednohubek také hodí.
Tlakový hrnec (tzv. papiňák) je v tomto případě neocenitelný pomocník v každé domácnosti a kolínko tak stačí dát vařit hodinu před koncem odcházejícího roku.
Náš recept píšeme se zohledněním klasického malého papiňáku, nacházejícího se ve většině domácností. Tlakové hrnce jsou i většího obsahu, kde můžeme kolena vařit najednou dvě. Pokud „tlakáč“ nemáme, od přípravy novoročního ovarového kolena se nenecháme odradit. Jen začneme s přípravou dříve. To se týká hlavně při úpravě zakoupených nevhodně velkých zadních kolen, nabízených zvláště v supermarketech (kolena kolem dvou a více kil nejsou k tomuto receptu příliš vhodná).
Cibule a divoké koření je naprostou klasikou při přípravě ovarového kolena. Veškeré jiné experimenty, např. s přidáním kořenové zeleniny či výrazně voňavých bylinek, vždy selhaly (kromě řapíkatého celeru, celerové natě nebo libečku)…