K našemu tradičnímu štědrovečernímu menu patří smažený kapr s bramborovým salátem. V každé domácnosti se vánoční bramborový salát připravuje jinak a každý má zajisté „ten nejlepší recept“. Bývá dobrým zvykem si mezi přáteli a známými vyměňovat vzorky salátů na ochutnávku. Nikdy se nedozvíme upřímnou odezvu na ten náš zaručeně nejlepší salát, ale často získáme motivaci k vylepšení toho našeho receptu, nebo příště připravíme na sváteční stůl salát zcela jiný.
Zvyklosti a vychytávky při přípravě vánočního bramborového salátu jsou rozdílné napříč naší vlasti a regionů. Ze své zkušenosti vím, že recepty s uvařenou čerstvou zeleninou nejsou moc v oblibě . Nakládanou zeleninu v tomto případě lze těžko nahradit, ale majonézu používáme výhradně doma připravenou. Majonézami kupovanými (jakékoliv značky) nikdy nedocílíme originalitu a lehkost našeho salátu! Opravdu není sebemenší důvod přidávat do domácího jídla průmyslově vyrobený polotovar. Vždyť příprava majonézy z čerstvých žloutků nám zabere pouze pár minut a navíc můžeme již jejím dochucením ovlivnit od základu chuť našeho salátu. Vánoční bramborový salát v kombinaci se smaženými pokrmy bývá důvodem ke stavu těžkosti. To bývá způsobeno právě průmyslově vyrobenou majonézou! Chceme-li náš vánoční bramborový salát nazývat opravdu domácím, tak na kupované majonézy zapomeňme.
Sváteční salát zajisté přilepšíme vařeným vejcem a šunkou. V našem receptu jsme i cibuli dochutili a nechali zkřehnout. Nejčastější chybou při výrobě svátečního salátu bývá, že s dobrým úmyslem nešetřit to s některou surovinou či dochucovací ingrediencí přeženeme.