Postup na chlebíček:
Několik hodin před přípravou bílkového chlebíčku namočíme rozinky do rumu tak, aby byly zcela ponořené.
Máslo necháme změknout v pokojové teplotě.
Před přípravou těsta si odvážíme potřebné množství jednotlivých surovin.
Mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva.
Čokoládu a ořechy nasekáme.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme rovnou do větší misky (ke šlehání na sníh), žloutky do (robotové) mísy.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Těsně před výrobou těsta vyšleháme z bílků s přidáním špetky soli tuhý sníh (metlami ručního mixéru).
Zamíchání těsta na biskupský chlebíček zvládneme hravě ručně, pohodlnější je samozřejmě využití robotu.
Změklé máslo metlou utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháváme žloutky. Přidáme ořechy, rozinky a kandované ovoce.
Za stálého míchání postupně přisypáváme mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta opatrně vmícháme našlehaný sníh a kousky čokolády.
Těsto vlijeme do připravené formy, povrch mírně uhladíme a vložíme do středu předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu a zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud nám při vytažení špejle příliš nelepí, chlebíček je hotový.
Upečený chlebíček necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme.
Zcela vychladlý chlebíček přelijeme čokoládovou polevou z kvalitní hořké čokolády a smetany, kterou necháme v chladu zcela ztuhnout.
Hotový biskupský chlebíček servírujeme krájený na plátky.
Postup na čokoládovou polevu:
Připravíme si nádoby na horkou lázeň (např. vhodný kastrol na vodu a do něho velikostně vhodnou nerezovou misku s okrajem, aby nepropadla).
Dvě nádoby potřebné k vodní (parní) lázni mám spolehlivě nahradí, v domácí kuchyni nepostradatelný, pískací hrnec s dvojitým dnem pro vodu.
Do misky (pískáčku) nalámeme kvalitní hořkou čokoládu. Necháme ve vodní lázni rozehřát (mícháme). Do rozehřáté čokolády postupně, pomalu a za stálého míchání přiléváme smetanu. (Čokoládovou polevu se nikdy nesnažíme nastavovat olejem či máslem. Přípustné je pouze rozehřáté kvalitní sádlo, ale nastavování nebývá potřeba.) Docílíme tak hladké, krémovité konzistence polevy, kterou okamžitě poléváme daný moučník.
Ponecháme v chladu ztuhnout.