Oškrábanou mrkev nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Uvaříme čočku (osolenou lžičkou soli) společně s kostičkami mrkve doměkka (cca 40 minut, podle druhu čočky, ohlídáme bod změknutí čočky, aby se nerozvařila). Scedíme přes cedník a necháme odkapat.
Vepřový uzený ocásek uvaříme v osolené vodě (1 lžička) doměkka společně s celým pepřem (cca 15 kuliček), novým kořením (cca 5 kuliček) a bobkovým listem (2 menší) a jednou cibulí (stačí sloupnout vrchní slupku). Vaříme asi hodinu a půl tak, aby maso šlo lehce od kosti (pro zkrácení doby vaření přibližně na jednu třetinu můžeme použít tlakový hrnec). Měkký ocásek vyjmeme, necháme zchladnout (scezený uzený vývar využijeme v jiném receptu).
Obereme maso od kosti a nakrájíme nebo natrháme na nepříliš drobné kousky.
Pekáček (zapékací mísu) vymažeme sádlem nebo olejem.
Troubu předehřejeme na 220 °C.
Rozklepnutá vejce v misce rozmícháme společně s jogurtem a kefírem, osolíme a opepříme.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a část (přibližně čtvrtinu) rovnou vmícháme do vajíčkové směsi.
Brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na plátky (cca 1 cm).
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.
Pikantní klobásu oloupeme (pokud to jde) a nakrájíme na kolečka.
Pórek nakrájíme na tenčí kolečka.
Část nakrájených brambor vyskládáme na dno pekáčku nebo zapékací mísy. Na tuto vrstvu poklademe část čočky s mrkví, přidáme na kousky nakrájený nebo natrhaný ocásek (též jen část, aby nám zbylo na další vrstvení), nakrájenou klobásku a cibuli. Posypeme částí strouhaného sýru. Takto postupujeme v dalším vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny suroviny (záleží na výšce zapékací nádoby). Poslední (vrchní) vrstvou jsou brambory, které osolíme a opepříme (ušetříme trochu strouhaného sýru na finální zapečení).
Dle požadované pikantnosti brambory přiostříme namletými chilli papričkami. Zalijeme vajíčkovou směsí s jogurtem, kefírem a sýrem.
Vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme asi 70 minut (proces pečení můžeme výrazně zkrátit předvařením brambor ve slupce do poloměkka). Zkontrolujeme měkkost brambor a na samotný závěr posypeme nakrájeným pórkem, zbylým sýrem a dopékáme ještě asi 10 minut, aby se na povrchu vytvořila zlatavá krustička.
Zchladlé brambory v pekáči se lépe porcují (nožem nakrájené porce přendáváme plochou podběračkou na talíř a ohříváme v mikrovlnce), ale můžeme servírovat rovnou z trouby teplé brambory, rustikálně vložené na talíř.
Při podávání naší „zapékačku” ještě můžeme přizdobit čerstvě nakrájeným pórkem nebo jinými bylinkami.